Co je nerychlejší těleso, které člověk vytvořil? Raketa ani letadlo to není...




Nejrychlejším člověkem vytvořeným objektem není hypersonické letadlo nebo kosmická loď, ale velký kryt šachty pro testy na podzemní jaderný výbuch. Když USA začaly provádět podzemní jaderné zkoušky, nikdo nevěděl, co se stane...

Jedna zkušební bomba byla umístěna na dno 485 stop hluboké šachty 26. července 1957 a někdo si myslel, že je dobrý nápad umístit na horní část půltonový železný poklop, který "vztřebá" explozi. Bomba se však proměnila v největší hřib na světě a kryt šachty nebyl nikde k nalezení. 

Robert Brownlee, astrofyzik, který test vytvořil, chtěl experiment zopakovat s vysokorychlostními kamerami, aby mohl zjistit, co se stalo s krytem. Byl tedy vytvořen další experiment, tentokrát s dírou 500 stop hlubokou, a nahoře byl umístěn podobný půltónový poklop. 27. srpna 1957 odpálili američani další jadernou bombu. 

Vysokorychlostní kamery sotva zachytily pohled na kryt, když těsně po výbuchu opouštěl horní část šachty a mířil někam do ztracena. Brownlee pomocí rámců vypočítal rychlost krytu na více než 125 000 mil za hodinu ... více než pětinásobek únikové rychlosti Země! 

Tento vystřelený kryt je tedy nejrychlejší umělý, člověkem vytvořený objekt v historii lidstva. Otázkou je, kam daný kryt odletěl. Fyzici od té doby diskutují o tom, kde se nyní dva poklopy šachet nacházejí. 

V poslední době jsou fyzici s pomocí superpočítačů a mnohem více vědeckých poznatků jsou jistípřesvědčeni, že by kryty před opuštěním atmosféry neměli čas úplně shořet. To znamená, že oba zbývající kousky by proletěly oběžnou dráhu Pluta někdy kolem roku 1961 a nyní jsou daleko za hranou sluneční soustavy. toto byly první umělá tělesa, které člověk vyslal do vesmíru a směřují již někam mimo Sluneční soustavu.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!