Ne, toto není sud. toto je Obří sud!


Ne, toto není sud. Na mých cestách už jsem viděl hodně podivuhodné stavby" Hotel na střeše na Slovensku, Dům ve tvaru boty nebo UFO v USA, či architektonický skvost od architekta Hundertwasser (pro čechomilce Stovoda). I u nás v ČSR se občas i něco hodně podivného vyskytlo. Takže toto není sud, ne...

Restaurace Obří sud

Toto je unikátní výletní Restaurace Obří sud - Lázně Libverda. Návštěvníky přitahuje nejen pozoruhodná stavba ve tvaru obřího dřevěného sudu, ale i překrásný výhled na panorama severní části Jizerských hor obklopující obec. 

Restaurace Obří sud byla postavená roku 1931 na základě nápadu Stefana Hausmanna z blízkého Přebytku. Restaurace je opravdu skutečný dřevěný sud postavený za necelý rok podle projektu frýdlantského stavitele Antona Luxe. Později byla k původnímu sudu přistavěna další budova.
 

Náročnost stavby Obřího sudu

Celý objekt prošel v sedmdesátých letech náročnou rekonstrukcí, která znamenala postupné rozložení samotného sudu a jeho opětovné sestavení z nového materiálu. Proto také trvala celé čtyři roky.

Samotný celodřevěný sud dosahuje výšky 11,40 m, délky 14,15 m a šířky 10,50 m. Přímo v sudu je taneční sál pro 160 návštěvníků a v sousední budově je k dispozici restaurace se salónkem o celkové kapacitě 50 míst. 


Před restaurací je velká zahrádka pro 100 návštěvníků. Za návštěvu stojí jak výhled na severní svahy hor, tak i kvalitní česká kuchyně. 

Kde Obří sud naleznete?

Obří sud (www.restauraceobrisud.cz) naleznete asi 1 km nad obcí, po pravé straně silnice směrem na Přebytek a Nové Město pod Smrkem, lze sem vystoupat i po schodech, jež začínají nedaleko kolonády. 

 
V okolí Obřího sudu můžete navštívit několik vyhlídek, které provází místní pověsti. Milovníky cyklistiky potěší nedaleká stezka Singltrek pod Smrkem. 

Samozřejmě neopomenu zmínit ani dvoukřídlou kolonádu nebo klasicistní zámeček s Clam-Gallasovským erbem přímo v Lázních Liberda.

A kde je Chobotnice?

Dnes mi přijde, že se bojíme i v té architektuře experimentovat. Dobrým příkladem je zavržená Chobotnice na Letné. My Češi jsme vždy byli průkopníky, ale dne mi přijde že jsme spíš už jen přizdisráči, co si nechají kecat do všeho, jen aby o nás někdo špatně nemluvil. 

Ztrácíme hrdost českého lva?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!