Co máš za problém?


Když jsem poprvé tento film "Jsou mezi námi" (orig. They live!) z roku 1988 viděl, dostal mě dvěma myšlenkama. To, že mezi námi žijí mimozemštani a tím, že lidi někdo podprahově ovládá přes reklamu a přes konzum. Hlášku "Co máš za problém?" z tohoto filmu asi nezapomenu.

Samotný film nebyl nikdy dobře hodnocen, a asi jako celek za nic moc nestojí, ale ten nápad převzetí moci nad Zemí jinou mimozemskou civilizací je geliální. To, že mezi námi žijí nenápadně mimozemštani a že lidi někdo podprahově ovládá přes peníze, reklamu a přes konzum, je děsivá představa. 

Co máš za problém?

Když se na konci této scény objeví mimozemšťan s vyvalenáma očima a odhalenýma zubama v obleku obchodníka, začne vás děsit vše, co podprahově vnímáme, co netušíme, že se okolo nás děje. 

Děje se to i v reálnéím světě? Částečně ano...

 
Když budete v této scéně dávat pozor, je tam i záběr na peníze, které drží prodavač novin v ruce. Je na nich napsáno "To je Tvůj Bůh". Jaké příznačné obrazenství konzumu.




Už kdysi J.A.Komenský použil podobné obrazenství krize společnosti v Labirintu světa a ráji srdce růžové brýle, které ukazovali svět takový, jaký dopravdy byl. 

Tady v tomto filmu to jsou obyčejné černé sluneční brýle, skrze které hlavní hrdina vidí podprahové zprávy, které se na nás každodenně valí ze všech médií a reklam. Za celým tím stojí spiknutí mimozemšťanů, kteří se snaží obládnout Zemi.

Ne nadarmo se říká re-klam-a. 

 Hlášku "Co máš za problém?" asi nezapomenu. V tu chvíli mě zamrazilo. 

 A btw, konspirační teorie byly tehdy ještě v plenkách. 

 #pravdaneexistuje


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!