42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (I.)



Každý zná lovebrandy jako je Apple, Tesla nebo Harley Davidson. I ve fimech a seriálech se objevují korporace, které  dělají děsivé experimenty, ovládají celé vesmíry a ničí planety. I firmy z růných  sci-fi filmů a seriálů mají své publikum a obdivovatele.

S hrdiny se do filmů a seriálů dostaly i neexistující značky a firmy. Pokud máte oblíbený sci-fi seriál nebo film, určitě si vybavíte i korporaci, která se ve filmu objeví. 

Zde jsem dal dohromady seznam mých 42+ (proč 42, to si každý odpovězte sám) oblíbených seriálů a filmů, ve kterých se vyskytují ty nejděsivější  korporace a značky.


42+ nejděsivějších ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (I.)


Umbrella Corporation



Asi jedna z nejznámějších ďábelských korporací ze série hororových filmů Resident Evil s Millou Jovovich v hlavní roli je právě Umbrella corporation se svou Královnou v podobě malé holčičky. V tomto světě Umbrella Corporation vyrábí vše od toaletního papíru až po biozbraně, které se nakonec v experimentu vymknou kontrole a promění všechny lidi v zombie. Pouze Alice (Milla Jovovich) ví, jak proti Umbrella corp. bojovat.

ZORG Industries

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů Pátý element, pro změnu opět s Millou Jovovich (Leeloo) v hlavní roli, má svou děsivou korporaci pana Zorga - ZORG Industries, která zaměstnává statisíce lidí po celém známém vesmíru, tedy i Korbena Dallase (Bruce Willis), taxikáře a bývalého agenta tajné služby. Zorg se snaží umožnit zlu přiletět na Zemi a ovládnout vesmír tím, že zničí pradávnou zbraň tzv. pátý element (Milla Jovovich). No a Korben Dallas s polečně s Leeloou proti bezpáteřním nájemným vrahům pana Zorga bojuje láskou.


Wayland Corporation


Weyland Corporation (Weyland Corp) z filnu  Prometheus (2012), volné pokracčování filmu Vetřelec (1979) byla britská společnost, která byla založena sirem Peterem Weylandem 11. října 2012. Weyland Corp se brzy stala první společností v historii, která během 5 let vydělala 100 miliard dolarů kvůli obrovským úspěchům v technologickém pokroku. Spolu s japonskou společností Yutani Corporation byl jedním z předchůdců konglomerátní korporace Weyland-Yutani.

27. března 2015 zahájila společnost Weyland Corp první industrializovanou vesmírnou misi k instalaci solárních panelů, které se vyrovnávají a pohybují v orbitální rovině Země, ale v axiálním náklonu, napodobujícím věčný letní slunovrat. Obnovitelná energie shromážděná v měsících následujících po této expedici učinila z Petera Weylanda jeho první miliardu. Po úspěchu společnosti Weyland v oblasti solárních panelů získává společnost Weyland Corp financování od trojice velkých firem s rizikovým kapitálem.

Pomocí předchůdce atmosférického procesoru svého vlastního vynálezu je Peter Weyland schopen generovat lokalizovanou syntetickou atmosféru nad polární ledovou čepičkou, čímž účinně končí globální oteplování. S využitím kapitálu ze svého úspěchu v roce 2015 získává Weyland autorská práva k technologii vyvinuté inovativním, ale špatně financovaným projektem NASA Prometheus. Díky výrazně rozšířenému financování projektu Weyland se JIMO stalo realitou a dokazuje existenci jednoduchého života v oceánu Evropy.

Weyland-Yutani Cyberdyne Systems (Weyland-Yutani)

Tato korporace se vyvinula z Wyland corporation a objevila se ve filmu Vetřelec Covenant (2017) Tato korporace byla založena v roce 2099 sloučením společností Weyland Corp a Yutani Corporation Weyland-Yutani je primárně dodavatelem technologií, vyrábějící syntetické materiály, kosmické lodě a počítače pro širokou škálu průmyslových a komerčních klientů, což z nich dělá jméno domácnosti. Weyland-Yutani je důsledně vylíčen jako projev nejhorších aspektů korporátního ziskuchtivosti, ochotný obětovat slušnost a život v nekonečné honbě za peněžními zisky. Jako taková je moderním příkladem dlouholetého růstu zlé megakorporace ve sci-fi. 

V různých zobrazeních v mimozemském vesmíru má Weyland-Yutani ruce ve všech aspektech kolonizace vesmíru a výzkumu. Společnost důsledně prosazuje své zaměstnance a agenty, aby získali živý vzorek druhů, které označují jako Xenomorph XX121, často bez ohledu na životy kohokoli, kdo je zapojen do zmíněných pokusů, aby mohli být tvorové zneužití jako biologické zbraně nebo jinak pro finanční zisk. Podle zaměstnance Weyland-Yutani Karla Bishopa Weylanda je jedním z hlavních cílů společnosti v oblasti zachycení Xenomorfů a vytváření zbraní z jejich biologie zajistit, aby lidstvo zůstalo elitním druhem ve vesmíru, a to nejen kvůli ziskům.


Multi National United (MNU)



Multi-National United (MNU), je z filmu District 9 (2009) je organizace se sídlem v Johannesburgu v Jižní Africe. Je to druhý největší výrobce zbraní na světě a vláda Jižní Afriky jej pověřila zadržováním na zemi stroskotaných mimozemšťanů, na kterých dělá nehorázné pokusy. 

BTW, logo se objeví i ve filmu Chappie (2015) na uniformách (Hugh Jackman, Sharlto Copley, Die Antwoord). A na druhé straně logo z filmu District 9 se objeví logo korporace "Tatra Vaal Biosecurity" právě z filmu Chappie. Proč? Za oběma filmy stojí režisér Neill Blomkamp, který takto propojil oba vesmíry filmů. 


Resources Development Administration (RDA)




V překladu Správa rozvoje zdrojů, neboli RDA je z filmu Avarat (2009). Je to největší samostatnou nevládní organizací v lidském prostoru. Jeho síla je taková, že převyšuje většinu vlád Země v bohatství, politickém vlivu a vojenských schopnostech. RDA má monopolní práva na všechny produkty dodávané, odvozené nebo vyvinuté z Pandory a jakéhokoli jiného místa mimo Zemi. Tato práva RDA na neurčito udělila Meziplanetární správa obchodu (ICA) s tím, že se řídí smlouvou, která zakazuje zbraně hromadného ničení a omezuje vojenskou moc ve vesmíru.


Lunar Industries ltd



Ve filmu Měsíc (2009) je Lunar Industries megakorporací, která postavila stanici Sarang - automatizované lunární zařízení, které těží helium-3 z měsíční půdy. Pouze Sam Bell (Sam Rockwell) žije na stanici sám, má  3letou smlouvu a společníka mu dělají AI robotem jménem GERTY.

Za tříletou misí je ale něco jiného. Aby Lunar Industries ušetřila, klonuje pracovníky přímo na místě s životností na tři roky.  Sam, který sám je již několikátý klon - dokáže toto svěděctví vyslat na Zemi, což srazí akcie Lunar industries dolů. 


Rekall Incorporated (The Consorcium)



Rekall Incorporated je společnost z filmu Total Recall (1990), který měl i remake Total Recall (2012), Tato korporace se specializujíce se na paměťové implantáty a podpůrné artefakty. Tento koncept byl poprvé použit autorem Philipem K. Dickem (autora fantastických děl jako "The Man in the High Castle" (1962) nebo "A Scanner Darkly" (1977)). 

Ve filmu Total Recall je Rekall společnost, která poskytuje paměťové implantáty dovolené, kde si klient může udělat paměťový výlet na určitou planetu a být kýmkoli chce. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) se rozhodl jít na Mars jako tajný agent. Ve filmu Total Recall je Rekall dceřinou společností meziplanetárního konglomerátu The Consortium. Rekall ("Kde se tvé sny stávají skutečností") je elektrárna informačních technologií 21. století. Společnost také poskytuje operační systémy pro androidy vyrobené další dceřinou společností Uber Braun.  The Consorcium ovládá na Marsu kyslík a tudíž život všech kolonistů a i mutantů.


Tyrell Corporation


Tato korporace se objevila ve filmech  ve filmu Blade Runner (1982) a v remaku Blade Runner 2049 (2017). Tyrell Corporation je technologicky vyspělá firma zabývající se především návrhem a výrobou geneticky upravených biologických androidů známých jako Replikanti, kteří jsou prodáváni jako otroci a vojáci v off-world koloniích. Společnost sídlí v Los Angeles a je pojmenována po svém zakladateli a generálním řediteli Dr. Eldonovi Tyrellovi.


Consumer Recreation Services (CRS)



CRS nebo Consumer Recreation Services je produkční společnost se sloganem „Real Life Game“, která přizpůsobí zážitek individuálním požadavkům každého člověka. vystupoval ve filmech „The Game“ (1997) a nebo i ve filmu „Escape Room" (2019).  Ve filmu Escape Room Nicholas Van Orton má 48. narozeniny, jeho bratr Conrad, který dostal dárkovou kartu, která mu umožňuje vstup na neobvyklou zábavu poskytovanou společností Consumer Recreation Services (CRS).


42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (I.)
42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (II.)
42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (III.)
42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (IV.)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!