42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (II.)



Každý zná lovebrandy jako je AppleTesla nebo Harley Davidson. I ve fimech a seriálech se objevují korporace, které  dělají děsivé experimenty, ovládají celé vesmíry a ničí planety. I firmy z růných  sci-fi filmů a seriálů mají své publikum a obdivovatele.

S hrdiny se do filmů a seriálů dostaly i neexistující značky a firmy. Pokud máte oblíbený sci-fi seriál nebo film, určitě si vybavíte i korporaci, která se ve filmu objeví. 

Zde jsem dal dohromady seznam mých 42+ (proč 42, to si každý odpovězte sám) oblíbených seriálů a filmů, ve kterých se vyskytují ty nejděsivější  korporace a značky. Toto je druhý díl.


42+ nejděsivějších ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (II.)


DAIWA Heavy Industries

Korporace Daiwa Heavy Industries (DAIWA) se objevila v CGI anime filmu Vexille 2077 (2007). Nikdo neví, co se děje v Japonsku, ale jedna z jejích hlavních korporací, Daiwa Heavy Industries, nadále dominuje globální nabídce robotických nebo mechanických zařízení pro domácnost a průmysl. Když se však protagonistka Vexille a zbytek jejích krajanů z americké vojenské jednotky SWORD dozví, že Daiwa možná vyvinula některé nové nelegální kyborgské technologie, rozhodnou se proniknout do Japonska, aby se pokusili zjistit pravdu o tom, co se ve skutečnosti děje. Daiwa proměnila celé Japonsko v poušť a všechny Japonce v kyborgy bez duše. Zbytek Japonců v bývalém Tokiu, kteří ještě mají duši, se obětují, aby pomohli Vexille porazit Daiwu pomocí obřích červů Jags poříračů kovů. Nicméně podle náznaků ve filmu se Daiwa dostala již i do zbytku světa.


Union Aerospace Corporation (UAC)






Společnost UAC se objeví ve filmu Doom (2005) Ambice UAC a vědecká práce se trochu liší od her, protože se zaměřují na genomický výzkum, přestože teleportace se také používá jako forma dopravy mezi Zemí a Marsem. Je však třeba poznamenat, že genomický výzkum byl zmíněn v Doom 3. Genomický výzkum ve filmu se zaměřuje na 24. chromozom, díky kterému jsou lidé výjimečně silní a vytrvalí, a posiluje nebo zhoršuje jejich morální sklony. Ve filmu UAC operuje na Marsu a hlavní část akce se odehrává ve „Olduvai Research Station“.

Ve filmu se však také ukázalo, že také pracují na pokročilém vývoji zbraní a zkoumají teleportaci, kterou používají k cestování mezi Zemí a komplexem Olduvai na Marsu.

Logo je podobné centrální části trojúhelníkového loga Doom 3. Existují dvě formy primárního hřebenu. Buď kruhová střední část obklopená třemi špičatými trojúhelníky (obvykle na obrazovkách počítačů), nebo tři podtržené trojúhelníky (viz fyzické značení). Kromě toho existuje verze s trojúhelníkem směřujícím dolů s pětiúhelníkem kolem, která se zdá označovat zabezpečení UAC.

Každá sekce včetně Genetického výzkumu, Pokročilých zbraní atd. Má každá své vlastní symboly / loga také na jasně označených zelených značkách.


Bad Wolf Corporation





Tajemná společnost Bad Wolf Corporation se objevila v seriálu Doktor Who (Pán času) a  byla společností, která převzala Satellite Five po porážce Jagrafess a přeměnila ji na Herní stanici. Herní přehlídky vytvořené společností byli v dílech seriálu The Weakest Link, Big Brother, What Not to Wear, Stars in their Eyes, Call My Bluff a Countdown.

Společnost také vytvořila androidy pro každou z her, včetně Anne Droid, Davinadroid, Trin-E a Zu-Zana. Byly navrženy tak, aby vypadaly podobně jako původní hostitelé, a dokonce měly robotické verze svých hlasů. (TV: Bad Wolf)

Název společnosti ovlivnila Rose Tyler, která pod vlivem časového víru rozšířila mem Bad Wolfa v čase a prostoru. Ve zjevném paradoxu bootstrapu toho bylo dosaženo zvednutím fyzických slov společnosti sigil společnosti na satelitu Five


Delos (Westworld)



Delos Incorporated, je velká a bohatá společnost a mateřská společnost společnosti Delos Destinations Inc., dceřiné společnosti, která financuje, vytváří a provozuje různé zábavní parky, zejména Westworld. A o tento seriál  Westworld (2016) hlavně jde. 

Za 40 000 $ denně mohou lidé přijít a osvobodit se od jakýchkoli závazků nebo morálních rozhodnutí. Bohatí a elita se každý rok shromažďují na velkém fiktivním hřišti postaveném tak, aby připomínalo Divoký západ na konci 19. století, a naplněné syntetickými postavami zvanými „hostitelé“ i syntetickými zvířaty Divokého západu. Zákazník si může jen vybrat, který svět navštíví a jak svůj čas v něm stráví. Roboti jsou dokonalou imitací člověka, takže svět na návštěvníka působí plně realisticky a autenticky až do té doby, než se pár robotů vymaní z programu a začnou jednat na vlastní pěst.

Každý si vybaví dvojivé vé, nicméně málokoho napadne, že se v seriálu objevují dvě loga - staré a nové, což může naznačovat na paralelní světy. Zábavní parky Westworld josu plné realistických scenérií divokého západu, starého Japonska, druhé světové války. 


iZon Waepon Corporation



Název iZon se objeví v druhém filmu Kostka (1997) ve filmu Cube²: Hypercube (2002). Název IZON  vychází ze slovního spojení "eyes on", což si můžete přeložit jako  "oteřené oči".

Druhý film odhaluje, že společnost jménem IZON je zodpovědná za krychli. Několik exteriérových snímků naznačuje, že je děj se odehrává v současnosti. Rušivá povaha kostky a naprostá nemožnost fyzické konstrukce (protože je to technicky nekonečný tesseract) činí lokalitu nejednoznačnou. IZON je dále soukromá společnost, ale přítomnost výše zmíněného plukovníka a jeho znalost kostky naznačuje, že je do toho zapojena vláda  potažmo armáda USA.

IZON je výkonný výrobce zbraní. Jak lidé uvěznění v poznámkách Hypercube porovnávají, zjistí, že jsou nějakým způsobem připojeni k IZON. Například paní Paleyová je matematička v důchodu, která dříve pracovala pro IZON. Dr. Rosenzweig je bývalý kolega paní Paleyové. Jerry navrhl dotykové panely dveří Hypercube. Julia je obhájkyně IZON. Simon byl najat, aby našel Becky Young, chybějící zaměstnankyni IZON. Max připouští, že navrhl počítačovou hru ve 3-D realitě s proměnlivými časovými podpisy, kterou následně ukradla Cyber Thrill, dceřiná společnost IZON.


Metacortex



Korporace MetaCortex byla prominentní softwarová společnost ve filmu  Matrix (1999), pro kterou pracoval Neo. Agent Smith ji označil za „slušnou softwarovou společnost“. V to, co tam mohlo být jeho posledním pracovním dnem, byl Neo, jako Thomas Anderson, pokárán svým šéfem, panem Rhineheart, ohledně jeho přesnosti.

A symbolika názvu společnosti? Kořenem tohoto slova je meta-, což podle Webstera znamená „jít dále nebo výše, překračovat“, a -cortex, což je „vnější vrstva (hranice) šedé hmoty obklopující mozek“. Metacortechs tedy „překračuje hranice mozku“, což je přesně to, k čemu Neo pokračuje.

A v čem je MetaCortex tak ďábelská korporace? Odráží každodenní šeď korporáního života, ve kterém jsou uvězněni milióny lidí po celém světě.

BTW. Společnost „MetaCortechs“ ve skutečnosti existuje, což vede ke spekulacím, že označení byla změněna, aby se zabránilo právním problémům. To vysvětluje variaci pravopisu jako chybu, která měla být změněna, ale chyběla. A existuje i tato budova bez nápisu. 



ILARIA Corporation



Ilaria Corporation je z děsivého napůl hororového seriálu HELIX (2014 - 2015) vlastnila a provozovala Arctic BioSystems, tajnou laborator, která experimentovala s viry (NARVIK) a vyvýjela biozdraně, kde i došlo k nehodě. 

ILARIA je ale organizace, která se skládá z pěti set nesmrtelných, kteří řídí společnost a vykonávají její práci. Korporaci údajně vytvořil Dr. Hiroshi Hitake (který se narodil již v roce 1501) spolu s několika dalšími nezbytnými loutkami, kteří se ještě nedostali na světlo. Hitake žil pravděpodobně někde v Japonsku Sengoku. V určitém okamžiku poté dosáhl biologické nesmrtelnosti a stal se členem Ilaria Corporation.

Nicméně pravá podstata a záměr ILARIA corp. je úplně někde jinde - ovládnout svět. „My v Ilarii jsme odhodláni aplikovat vědu a naše globální zdroje na zlepšení zdraví a pohody lidí na celém světě.“ Chtějí šířit virus Narvik do populace celé planety, aby ovládli lidskou populaci a zabili přibližně 75%. Mluvili o přelidnění, znečištění a regulaci klimatu jako o důvodech lidské genocidy.



Merrick Biotech



Merrick Biotech corporation je z filmu The Island (2005).  Futuristický thriller o uzavřeném, zdánlivě utopickém zařízení v polovině 21. století. Obyvatelé doufají, že budou vybráni na ostrov - poslední nekontaminované místo na Zemi. Lincoln Six-Echo, obyvatel tohoto izolovaného zařízení, se zoufale chce vydat na Ostrov. Brzy však zjistí, že vše, co ví, je lež. 

Žádné zamoření není ani žádný ostrov. Dr. Merrick jen používá těla obyvatel (klonů) tohoto zařízení na prodej orgánů. Prostě klony pěstují, zdravě živí a až nastaně čas, klon vyhraje cestu na ostrov - je zabit a orgány jsou implantováni klientovi, bohatým sportovcům, hercům. Lincoln Six-Echo toto vše zjistí a z ostrova uteče.

Merrick Biotech se nachází v odlehlé oblasti v arizonské poušti poblíž trasy č. 39. Je to na míle daleko od civilizace.


Tetragrammaton Council of Libria


Tetragrammaton se objevil ve filmu Equilibrium (2002).  Nejedná se tak moc o nějakou korporaci, ale o státní zřízení, které jedná jako korporace. Hlavní hrdina filmu je John Preston (Bale), policejní důstojník v budoucnosti, ve které  jsou pocity a umělecké vyjádření postaveny mimo zákon a občané denně užívají injekce psychoaktivních drog, aby potlačili své emoce. Poté, co náhodně vynechal dávku, Preston začal prožívat emoce, což ho přimělo zpochybnit jeho morálku a zmírnit jeho činy, zatímco se pokoušel zůstat nezjištěný podezřelou společností, ve které žije. Nakonec pomáhá odbojovému hnutí pomocí pokročilých bojových umění, které ho učil režim, který pomáhá svrhnout.

Librie, totalitní městský stát zřízený těmi, kdo přežili třetí světovou válku, viní z příčiny války lidské emoce. Jakákoli aktivita nebo předmět, který stimuluje emoce, je přísně zakázána. Ti, kdo to porušují, jsou označeni jako „Pachatelé smyslů“ a odsouzeni k smrti. Populace je nucena denně aplikovat injekci „Prozium II“, aby potlačila emoce. Librii řídí Rada tetragrammatonů vedená „otcem“, který propaguje propagandu prostřednictvím obřích obrazovek po celém městě. Na vrcholu vymáhání práva jsou gramatičtí duchovní, cvičení v bojovém umění zbraňových kata. Klerici často vpadají do domovů, aby hledali a ničili nelegální materiály - umění, literaturu a hudbu - a na místě prováděli popravčí. Vzniká hnutí odporu, známé jako „Underground“, které svrhne otce a radu Tetragrammaton.


Armadyne Corporation



„Je to tam nahoře lepší“ je slogan fiktivní korporace Armadyne Corporation ze sci-fi filmu Elysium (2013) opět od režiséra Neilla Blomkampa (režíroval i filmy District 9 (2009) a Chappie (2015)). Korporace Armadyne "Bere lidskou rasu do budoucnosti".

V roce 2159 existují dvě kasty lidí: velmi bohatí, kteří žijí na nedotčené umělé vesmírné stanici zvané Elysium, a zbytek, kteří žijí na přelidněné, zničené Zemi. Obyvatelé Země se zoufale snaží uniknout před zločinem a chudobou planety a kriticky potřebují nejmodernější lékařskou péči dostupnou na Elysiu - ale někteří v Elysiu se nezastaví před ničím kvůli prosazování antiimigračních zákonů a ochraně svých občanů „luxusní životní styl. 

Jediným mužem, který má šanci přinést do těchto světů rovnost, je Max, obyčejný člověk v zoufalé potřebě dostat se na Elysium. S jeho životem visícím na vlásku se neochotně ujímá nebezpečné mise - takové, která ho postaví proti Elysiově sekretářce Delacourt a jejím silným liniím - ale pokud uspěje, může zachránit nejen svůj život, ale i miliony lidí na Země také.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!