42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (IV.)



Každý zná lovebrandy jako je AppleTesla nebo Harley Davidson. I ve fimech a seriálech se objevují korporace, které  dělají děsivé experimenty, ovládají celé vesmíry a ničí planety. I firmy z růných  sci-fi filmů a seriálů mají své publikum a obdivovatele.

S hrdiny se do filmů a seriálů dostaly i neexistující značky a firmy. Pokud máte oblíbený sci-fi seriál nebo film, určitě si vybavíte i korporaci, která se ve filmu objeví. 

Zde jsem dal dohromady seznam mých 42+ (proč 42, to si každý odpovězte sám) oblíbených seriálů a filmů, ve kterých se vyskytují ty nejděsivější  korporace a značky. Toto je čtvrtý díl.


42+ nejděsivějších ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (IV.)



U. S. Robotics



US Robotics (zkráceně „USR“) je megakorporace z filmu I, Robot (2004), ispirovaného novelou Issaca Asimova, která slouží jako přední světový průmysl v oblasti robotického inženýrství a vývoje se sídlem ve Spojených státech.

Založili je Alfred Lanning a zodpovídají za vytváření robotů NS-4 a NS-5. Roboti mají také model NS-5, který je mnohem rychlejší, silnější, chytřejší, rychlejší a mnohem více.

USR je zodpovědné za vytvoření Sonnyho (robot v hlaví roli) a mnoha dalších robotů NS-5. Roboti se však obrátili proti svým tvůrcům - proti lidem - a brzy napadnou ústředí USR.

Děsivé na USR je, že ji ve své púodstatě řídí centrální AI počítač a že roboti NS-5 porušili 3 zákony robotiky a zničili ostatní roboty NS-4, aby paradoxně lidi před sebou samými zachránily.

Naštěstí podezřívavý detektiv Del (Will Smith) dokázal vzpouře robotů za pomoci Sonnyho zabránit. Roboti modelu NS-5 jsou naposledy viděny jak jsou skladovány v kontejnerech a nákladech na neznámém místě.


Gattaca Aerospace Corporation



Gattaca Aerospace Corporation je z filmu Gattaca (1997) s Uma Thurman a Jude Law v hlavních rolích. Gattaca Aerospace Corporation je vesmírná společnost, vysílající vesmírné lodě do vesmíru. Společnost je zodpovědná za vesmírné lety k planetám sluneční soustavy. 

Ve futuristickém světě se věda silně točí kolem genetiky. Svět je stavěn na "čisté rase". Lidé jsou nyní na vědě natolik závislí, nebo přesněji řečeno na genetika. Úspěch v životě je jen o tom, jak čistý genetický materiál lidé mají. Lidé jsou  diskriminováni kvůli vzhledu, charakteru. I do vesmírného programu Gattaca Aerospace programu jsou připuštěni pouze geneticky "čistí" kandidáti.

Hlavní hrdina je nicméně geneticky nečistý, ale obětuje vše pro to, aby se do vesmírného programu dostal. Vincent Freeman se narodil s mnoha defekty kvůli mutacím v jeho DNA, například se slabým srdcem; doktoři řekli, že se dožije jen kolem 30. Jak Vincent stárl, oblíbil si vědu a byl vždy takový. Jeho mladší bratr Anton Freeman, který se narodil pomocí genetické selekce, ho vždy předčil v mnoha aspektech. I když jsou jeho sny o práci v Gattace velké, Vincentovi neustále připomíná jeho genetickou mutaci.

Děsivé na Gattace je fakt, že genetika začíná hrát velkou roli  již ne jen v zemědělství, ale i v lékařství a tudíž v každodenním životě. Jsme jednoduše podobnému světe jako je Gattaca blíže, než se zdá.


The Cirlce



Film The Circle (2017) je obrazem moderní technologické korporace se stejným názvem, kterou reprezentuje hlavně sociální síť Cirle. Firma nepůsobí pouze v oblasti sociálních sítí, je to spíše korporace schopná  monetizovat bid data v různých odvětvích.

Tom Stenton (Tom Hanks) ve vedení firmy reprezentuje korporaci The Circle jako plně transparentní a staví transparentnost na první místo firemních hodnort firmy. Mae (Emma Watson) se stává prvním "Circlerem", který je „zcela transparentní“. To udělá i první politik, který veškerou komunikaci a aktivity streamuje na síť. To zahrnuje nošení malé kamery  přenášení jejího každodenního života na sociální síť Cirle v reálném čase. Mae vystaví svůj život "transparentně" světu. 

Vedení firny však transparentní není.

Korporace se tedy snaží proniknout i do veřejného života společnosti. Na schůzi správní rady Eamon, druhý z vedení firmy, oznamuje podporu hlasování prostřednictvím účtů Circle ze všech 50 států. Hlavní hrdinka Mae navrhuje, aby každý jednotlivec měl účet Circle. Proč neplatit přes účet Circle daně? Proč přes účet Cirle nevolit?

V opuštěných prostorách podzemní firmy The Circle jsou obrovská data centra, ve kterých firma uchovává všechny informace o všech uživatelích Circle.

Plná transparentnost ničí soukromí, zdevastuje i soukromý život hlavní hrdinky Mea včetně jejich  rodičů, kamarádky kolegyně a kamaráda, který je dohnám až k smrti.

Děsivá představa, která je ale již z více jak poloviny realitou.  Všechny sociální sítě jako Facebook, Whatsapp nebo Instagram  a další online giganti jako Google nebo Apple obchodují s našimi údaji. Nic není zadarmo.


Piron corporation (+SadTech)



PIRON corporation se objeví v seriálu Continuum (2012 - 2015), PIRON je společnost řízená Alecem Sadlerem (který založil i technologickou společnos SadTech, která postavila pokročilou technologii, jako je Cellular Memory Review, technologie kapalných čipů, CPS Suit a Quantum Device)  a dříve panem Escherem. Escher pomohl firmě získat místo i v kongresu. Do roku 2077 je Piron mezi 20 největšími a nejvlivnějšími korporacemi světa.

Piron je poprvé zmíněn v retrospektivě hlavní hrdinky Kiery, která je v roce 2077 ochráncem (policistou). Během jedné ze svých operací výtržníci ukradli potraviny, které jim měly být distribuovány. Piron podle všeho hromadil zásoby potravin, aby zvýšil ceny, to viditelně otřáslo důvěrou Kiery v systému správy a řízení společností. Budova s ​​logem Piron je také vidět v pilotním díle seriálu Continuum.

V průběhu seriálu se o PIRONu dozvíme víc jako o představiteli korporatokracie, který řídí vše ve společnosti. Kiera se na své misi, vrátit se do své doby roku 2077 ke své rodině, snaží zastavit teroristickou skupinu Liber8, která se snaží změnit minulost, aby korporace jako PIRON neovládni svět v budoucnosti.


Gen-Sys Laboratories



Gen-Sys Laboratories byla biotechnologická firma vlastněná  korporací Polytechnic Solutions a sídlící v oblasti San Francisco Bay a objevila se v nových filmech Planeta opic, konkrétně v díle Zrození Planety opic (2011).

Právě zde se Dr. Will Rodman v průběhu pěti let pokoušel vyvinout virální „lék“ na Alzheimerovu chorobu drogu „ALZ-112“, která zvýšila duševní schopnosti testovaných opic, Projekt ale byl ukončen a opice byly utraceny. Hlavní hrdina ale ukradl novorozeného šimpanza Caesara, který získal pozoruhodnou inteligenci v důsledku expozice jeho matky viru.

Will úspěšně podal drogu svému vlastnímu otci, který onemocněl, Gen-Sys začal vyvíjet novější a silnější verzi - „ALZ-113“ - která se ukázala být pro člověka smrtelná, ale poskytla vyšší inteligenci opicím., tento "lék" ale nakonec způsobí  pandemii "opičí chřipky" a vyhubí lidstvo. 

Opice díky Caesarovi a ALZ-113 získají inteligenci a uprchnou z laboratoří, aby uvrhli město do chaosu.


N.E.R.D. (Nucleic Exchange Research and Development)



Dva genetičtí inženýři Clive Nicoli a Elsa Kast ve filmu Splice (2009) doufají, že dosáhnou své slávy v tomto světě spojením zvířecí DNA a vytvořením hybridů pro lékařské použití ve společnosti N.E.R.D. (Nucleic Exchange Research and Development). S pokusy zajdou ještě dál, vyplěstují hybrida se zvíření a lidskou DNA.

Dříve prováděli experiment na Fredovi, tvorovi velikosti psa, který byl zamýšlen jako kamarád pro své ženské stvoření, Ginger. Poté, co je úspěšně spojí, plánují vytvořit hybrid mezi člověkem a zvířetem, který by mohl způsobit revoluci ve vědě. Jejich zaměstnavatelé v N.E.R.D. zakažou ale tento experiment. 

Clive a Elsa tedy tajně provádějí vlastní experiment doma. Vypěstují úspěšně samičklu tohoto nového tvora. Plánovali hybrid ukončit, než dosáhne svého úplného konce, ale Elsa přesvědčí Clive, aby "ji"nechal žít. 

Hybrid se stává agresivním a když se ho pokusí zničit, hybrid se pokusí o útěk. Hybrid stárne zrychleným tempem a vykazuje známky duševního vývoje stejné jako u malého dítěte.

Děsivá představa geneticky vytvořených tvorů.



Godfrey Institute for Biomedical Technologies



Tento Institut je ze seriálu Hemlock Grove (2013), který u nás asi moc známý není. Hemlock Grove je malé město v Pensylvánii. 

Město je směsicí extrémního bohatství a chudoby, protože uzavření ocelárny města před mnoha lety způsobilo, že mnoho lidí přišlo o práci. Hlavními zdroji zaměstnanosti města jje právě Godfreyův institut pro biomedicínské technologie  a  Hemlock Acres. O institutu se říká, že denně provádí zlověstné experimenty. Hemlock Grove se nachází u moře a má řeku, která teče opačným směrem.



PharmaKom Industries



Tato firma se objeví v kultovním kyberpunkovém sci-fi filmu Johnny Mnemonic (1995), který režíroval Robert Longo ve svém režijním debutu. Ve filmu si zahrají Keanu Reeves a Dolph Lundgren

Film je založen na stejnojmenném příběhu Williama Gibsona. Keanu Reeves hraje titulní postavu, muže s kybernetickým mozkovým implantátem určeným k ukládání informací. Film zobrazuje Gibsonův dystopický pohled na budoucnost se světem ovládaným megakorporacemi a se silnými východoasijskými vlivy.



OsCorp



Oscorp je americká nadnárodní společnost z filmu Amazing Spider-Man (2012). Korporace sídlí v Oscorp Tower na Manhattanu v New Yorku. Známá je také jako původní Osborn Industries, prezidentem a CEO společnosti Oscorp byl miliardářský průmyslník Norman Osborn.

Ve zdech tajných Oscorpových výzkumných laboratoří leží něco, co je přísně střeženo: informace. Tato informace je velmi důležitá ohledně práce Oscorpu a je také velmi prospěšná pro Spider-Mana. Spidey se vplížil do každé z těchto laboratoří, aby odhalil tajnou informaci, která by mu brzy pomohla. Tyto budovy našel pouze z pomoci Whitney Chang. Každá budova obsahuje něco jiného, ​​co se týče tajné práce od Oscorpa, a Spider-Man použil Changovu kameru, aby získal její důkaz a odhalil ji světu.



Tetravaal Tactical Robotics



Deon Wilson (Shartlo Copley) ve filmu Chappie (2015) je robotický inženýr pracující pro Tetravaal Tactical Robotics, který navrhuje nový revoluční program umělé inteligence schopný samostatného učení a jednání. Deon nainstaluje nový software do poškozeného robota, který po zapnutí reaguje dětskou hrůzou. 

Tetravaal se snaží proniknout do veřejnýh služeb s nabídkou robotů, kteří by mohli být nasazeni v nebezpečných akcích jako ochranka a nebo by mohli nahradit policii jako taovou.

Děsivé na Teravaalu je fakt, že reprezentuje opět korporaci, která se snaží dostat až do veřejného života. 


Blue Sun Corporation



Bezpochyby je všudypřítomná společnost Blue Sun ze seriálu Firefly (2002) nejbohatší a politicky nejpropojenější společností v systému. Modré slunce (Čínské znaky: 蓝 日 lánrì nebo 靑 日 qīngrì) je na každé planetě, v každém domě - bohaté a i méně bohaté. Navzdory své slávě je to jedna z nejtmavších institucí ve „Verse“.

Jayne na sobě má tílko se značkou qīng (靑) verze loga Blue Sun.

Blue Sun vyrábí spoustu různých věcí, ale společnost se soustředí hlavně na základy života. Lidé budou vždy potřebovat jídlo a pití a Blue Sun je tu, aby ho jim prodávala. Drží monopol na balené potraviny a jejich výrobky se staly nezbytnými pro lidi v nově terraformovaných světech. Mnoho nových osadníků by svůj první rok bez baleného jídla od Blue Sun nezvládlo.

Blue Sun se do podnikání nedostal z lásky k bližnímu. Založili společnost, aby vydělali. Ale poté, co se společnost zvětšovala a zvětšovala a stala se stále silnější, nastoupila chamtivost a korupce. Zisk byl jediná věc, na kterou ti, kteří provozovali Blue Sun, mohli myslet. Vydali se na vydělávání více a více peněz rozšiřováním své moci, pokud to dokázali.

Je veřejným tajemstvím, že se Blue Sun angažuje ve smrtelné korporátní špionáži a poté vyzývá laskavé vládní úředníky, aby jim pomohli zakrýt stopy. Její dceřiné společnosti a korporace se rozdělily daleko od potravinářského a servisního průmyslu, do počítačových systémů, komunikačních technologií a dokonce i do designu kosmických lodí, spolu s biotechnologickým průmyslem - dokonce zacházely tak daleko, že provádějí experimenty zahrnující živé lidi. Pouze špičkoví manažeři mají dobrý přehled o tom, jaký je „velký obraz“, pokud jde o tuto megakorporaci. Její divize výzkumu a vývoje je záhadným místem střeženým bezpečností, které se rovná přísně tajným vojenským projektům Unie spojeneckých planet.


Abstergo Industry



Abstergo Industries se objeví ve filmu Assassin's Creed (2016) a je je nadnárodní korporační konglomerát a hlavní fronta pro moderní aktivity templářského řádu. Jedna z největších a nejvýznamnějších společností na světě, Abstergo Industries nebo její předchůdci, byla zodpovědná za většinu lidského technologického rozvoje za poslední tisíciletí.

Navzdory skutečnému přispění k technologickému rozvoji společnosti bylo hlavním posláním společnosti Abstergo Industries, jak to diktovali její členové templářů, „zničení Assassin Order, nákup pokročilých technologií původně vytvořených první civilizací a nastolení nového světového řádu ". 

Do roku 2012 se společnost Abstergo Industries rozšířila do různých obchodních odvětví a založila různé dceřiné společnosti, jako je Abstergo Entertainment. Ve stejném roce byla společnost Abstergo Industries vyšetřována vládou Spojených států kvůli experimentu „Nový fluorid“ a měla mít zmrazené účty, což vedlo společnost k urychlení plánovaného startu satelitu Eye-Abstergo.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!