Evropské kmeny (Tribes of Europa)


Budoucnost je jiná, než si myslíš: to je seriál postapokalyptického světa Evropských kmenů. Je plný surového násilím, krveprolití a na druhé straně poutavých příběhovů jednotlivých hrdinů. Až moc plánovitě je svět rozdělen mezi "kmeny", které mezi sebou soupeří o nadvládu nad starým kontinetem Europa. I tak má seriál supr spád a poutavý děj. Člověk se těší, co se objeví v druhé sérii. 

Ale znovu řeknu, líbí se mi, co se mi líbí. Mě se první série The 100 líbili hodně. Takže evropskou verzi Tribes of Europa jsem zvědavě uvítal. Seriál Tribes of Europa je tak trochu Frankenstein v podání Netflix. Jedná se o další seriál, který až moc nápadně připomíná světy jako v The Hunger Games, The 100 nebo dokonce Games of Thrones. Podobnosti  nalezneze i ve filmu Strážci Galaxie (Sběratel). 


Kmeny seriálu Tribes of Europa (Evropské kmeny)

O čem přesně Evropské kmeny jsou? Je rok 2074 (zase?). Po záhadné globální katastrofě "černého prosince" zuří válka mezi kmeny, které se vynořily z trosek Evropy. V seriálu se objeví následujících 5 kmenů:


  • Origines - mírumilovný kmen lidí v otrhaných šatech, kteří se vrátili do lesů a žijí v souladu s přírodou, vyhábající se technologiím, izolovaní od ostatních kmenů. "My jsme Originies, hlas pralesa, krev země a dech větru. Narodili jsme se ve vodách věčného jezera a až čas nadejde se i do něj navrátíme. Nikdy nepohasneme. Všechen život je jeden." (Jakob otec sourozenců a vůdce kmene) Tento kmen je však hned v prvním díle zničen kmenem Vran.


  • Crows  (Vrány) - agresivní kmen válečníků v černém vedený kapitánem Yvarem. Právě knežna Varvara z kmene Vran přepadne a pozabije většinu členů kmene Origines kromě tří sourozenců. BTW, bojovníci ujíždějí na droze zvané Wolk, kterou vdechují před bojem.


  • Crimson Republic - je kmen vojáků v uniformác, armáda a obranná síla, která se snaží chránit starou Europu. Chrání dobré kmeny pod svou vlajkou výměnou za zboží. I Liv se k tomuto kmenu přidává, aby zachránila svou rodinu.


  • Atlantida - o nich se zatím nic moc neví. V první sérii se představí krátce pilot, který težce zraněný dá celý děj seriálu do pohybu. Ale předpokládejme, že kmen Atlantiďanů existuje. Zda jsou z budoucnosti nebo z jiné planety či dimenze nikdo fakt neví. Jejich technoilogii ale všechny kmeny znají a je na míle vzdálená i od technologie před Černým prosincem, kdy zanikl starý svět.


  • Femen - kmen výlučně složený z žen v červeném. V posledním díle první série se ukáže na koni Alia a nabízí pomocnou ruku Liv.


Kde se seriál Evropské kmeny odehrává?

Seriál se natáčel u nás v České republice, také v Chorvatsku. Hrdinové se i zmíní o místě zvaném Malá Praha, který je na území Česka. Zde jsem dal dohromady mapu, kde naleznete místa děje seriálu a kde jaké kmeny vládnou.



Děj seriálu Evropské kmeny

Europa je ovládána nesourodými kmeny přeživších po "černém prosinci", kdy došlo v roce 2029 z neznámých důvodů k blackoutu. Vše se vyplo a vrátilo do doby před elektrikou (pokud neznáte straší seriál Revolution, doporučuji!).

Jde  samozřejmě o záchranu celého světa. 

Tři sourozence z mírumilovného kmene Origine - Kiano (Emilio Sakraya), Liv (Henriette Confurius) a Elja (David Ali Rashed), kteří byli hned v prvním díle na začátku svědkem pádu korábu z nebes, a ze kterého zachránili jednoho Atlantiďana (ano, je tu zase bájná high-tech Atlantida) rozdělí vpád kmene Vran (Crawns), který jde po technologii z této lodě (Atlantská kostka), kterou jeden ze sourozenců Elja u spadlého raketoplánu v lesích, kde jeho kmen  Origins žil, našel. 

A vše se začne točit okolo tohoto mocného atlantského artefaktu.

Cesty sourozenců se po vpádu válečníků kmene Vran rozdělí. Elja uteče a spolu s šibalem Mosesem (sběrač odpadků a nomád) se klikatě vydávají na cestu k Arše, ke které se Elja přislíbil u smrtelné postele smrtelně zraněného atlantiďana.


Liv, bojovnice s kuší, která přežila zranění a probudí se zraněná ve své vesnici, kde jsou všichni pobití nebo odvedeni do otroctví do města  kmene Vran Brathok, se rozhodně svou rodinu za každou cenu zachránit. Uzavře překvapivou dohodu s vraní bojovnicí, podvede velitele Crimson republiky, aby zachránnila svou rodinu za každou cenu.


Kiano je se svým otcem a zbylími přeživšími odveden do města Brathok. Čeká  ho drsné probuzení ze snů o svobodě, kde se dostane do područí kněžny Varvary. Na konci první série se z něj  ale stane nejprve sexuální otrok vévodkyně Varvary a po boji v Boži právoplatný člen kmene Vran s novým jménem Tarok.



Záhady seriálu Evropské kmeny (Tribes of Europa)

Já mám minimálně čtyři otázky, které zůstaly v první sérii nezodpovězeny: 

  • Atlantská kostka - Proč je atlanstký artefakt tak žádanou komoditou, po které každý jde? Co to přesně umí? Vrány po něm jdou, aby ovládli celý kontinent, takže něco děsivého to umět musí. Nicméně když jej nejmladší ze sourozenců Elja použíje (dvakrát jej zapne a jednou se promění na osobní zbraň), rycvhle se vyčerpá její zdroj energie. Nakonec přejde kostka do audio módu a pak se až vypne se. 


  • Černý prosinec - Na začátku série dostaneme vysvětlení, že katastrofa zničila starý svět behěm jediného dne. Neustále se v průběhu všech šesti epizod seriálu označuje tento den jako Černý Prosinec (Black 31. December 2029). Několik dialogů však naznačuje, že nikdo neví, co k Black December došlo. Takže šlo o kybernetický útok nebo o vojenské super-virus?



  • Nebezpečný "Černý Roj" z východu - Co je děsivá smrtící síla, která vše zabíjí? Když ji Elja podruhé otevře, zobrazí se hologram, který děsivou ničící sílu nějak zobrazí. Nikdo ale neví, co přesně to je.  Mluví o ní i rodina z Asie, která je na útěku, když potkají Mosese s Eljou, která prozradila, že kvůli „černým rojům“ museli uprchnout ze svého domova na východě. Rodina také odhaluje, že spatřit Černý roj znamená smrt člověka.



  • Atlantská Archa - K ní se na konci první érie Moses s Eljou nakonec dostanou.  Ale co nejnebezpečnější místo  - Archa Atlanťanů -  je, pořádně nikdo neví.  Elju a Mosese k místě Archy nakonec Atlanstská kostka před vybitím dovede. Jediné, co však uvidme, je další obrovská atlantská kostka, do které Moses s Eljou na konci vlezou.




Kdy bude druhá série Tribes of Europa?

Dobrá zpráva je, že Netflix druhou sérii Tribes of Europa plánuje na rok 2022, což oznámil Netflix ihned po ukončení té první.


Kdo za Tribes of Europa stojí?

Producentem tohoto seriálu je Wiedemann & Berg, tým, který stojí za oscarovým filmem The Lives of others a kritikou oceňovanou původní sérií Netflix Dark (mimojiné tento seriál na mě ze začátku působil hodně dobře, ale postupem času se vším tím cestováním v čase jsem se v něm úplně stratil kdo, co kdy a jak). 

Tribes of Europa, je však asi nejblíže seriálu  The 100 s podobnou postapokalyptickou atmosférou mladých dospělých. V seriálu uslyšíte ne jen angličtinu, ale i němčinu, španělštinu a nebo i  francouzštinu. Proč? Protože se ve odehrává na starém kontinentě Evropy.


A jak seriál zaujal Tebe? 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!