O vesmíru víme prd


Viditelný vesmír a všechno, co v něm známe, včetně planet, galaxií, hvězd a každého kousku naší Země je tvořeny protony, neutrony, elektrony (sami složené ze subatomárních částic), které jsou spojeny dohromady do atomů. Všechna tato tzv. baryonická hmota, kterou jsme schopni vidět a popsat tvoří jen asi 5% hmoty vesmíru. O zbylých 95% víme prd.

Zbytek vesmíru - teady oněch 95% - je složen ze záhadné, neviditelné látky zvané temná hmota (27%) a síly, která odpuzuje gravitaci zvanou temná energie (68%). Temná hmota je všude, je jí 5x více než normální hmoty, ale není viditelná ani hmatatelná a nelze detekovat současnými nástroji. 


Vědci si však jsou jistí, že existuje díku gravitačním účinkům, které má na galaxie a shluky galaxií. Například podle standardní fyziky by hvězdy na okrajích rotující spirální galaxie měly cestovat mnohem pomaleji než ty v blízkosti galaktického středu, kde je koncentrována viditelná hmota galaxie. Pozorování však ukazují, že hvězdy obíhají víceméně stejnou rychlostí bez ohledu na to, kde se v galaktickém disku nachází. Také se ukázalo, že některé galaxie se točí mnohem rychleji než by odpovídalo množství hvězd v nich obsažených. 

Předpokládali bychom, že z jejích okrajů vyletují hvězdy do vesmíru, ale to se neděje. Vědci si to vysvětlují tím, že galaxie jsou ve skutečnosti mnohem těžší a obsahují ohromné množství hmoty navíc, kterou nelze detekovat. 

Temná hmota ohýbá světlo

Temná hmota dokáže také ohýbat světlo, což se nazývá gravitačním čočkováním, což způsobuje že jednu galaxii vidíme v teleskopu dvakrát ze dvou různých úhlů. Důvodem je, že mezi galaxií a námi je temná hmota, která funguje jako obří čočka, která ohýbá světlo letící od galaxie tak, že vypadá jako když přichází ze dvou různých směrů. 


Vypadá to, že temná hmota není schopna interagovat s obyčejnou hmotou a pravděpodobně ani jinou temnou hmotu. Alespoň při srážkách galaxií spolu interaguje pouze normální hmota v podobě explozí, ale temné hmoty obou galaxií skrz sebe jen proletí. 


Temná energie

O temné energii ví vědci ještě méně, přestože tvoří víc jak 2/3 vesmíru. Ve vesmíru hraje velkou roli gravitace, která k sobě vzájemně přitahuje objekty. Přesto se objekty od sebe vzdalují a vesmír se stále rozpíná. A dnes se vzdalují od sebe rychleji než v minulosti (alespoň posledních 5 miliard let). 


No a tahle hnací síla, která způsobuje stále rychlejší rozpínání vesmíru se jmenuje temná energie. Protože se velikost vesmíru stále zvětšuje a zrychluje, dneska vidíme na obloze méně hvězd než včera a za pár miliard let tam možná neuvidíme nic než tmu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!