Temná stránka charisma vůdce: rozptyluje a ničí.



Většina lidí si myslí, že charisma je pro vedení stejně důležité jako pro rockové hvězdy nebo televizní moderátory a bohužel mají pravdu. V éře multimediální politiky se vedení běžně snižuje na jinou formu zábavy a charisma je pro udržení publika v pořádku. Krátkodobé výhody charismatu jsou však často neutralizovány jeho dlouhodobými důsledky. Ve skutečnosti existují vážné důvody, proč odolávat charismatu lídrů.


Jaká je temná stránka charismatických vůdců? Stručně řečeno, charisma rozptyluje a ničí.


Charisma oslabuje úsudek

Charisma oslabuje úsudek: Existují jen tři způsoby, jak ovlivnit ostatní: síla, rozum nebo kouzlo. Zatímco síla a rozum jsou racionální (i když jsme „nuceni“ něco dělat, posloucháme z dobrého důvodu) kouzlo není. Charisma je založeno na emocionální manipulaci a jako takové má schopnost trumfnout jakékoli racionální hodnocení a zkreslit naše názory. Charismatičtí vůdci ovlivňují spíše kouzlem než rozumem, a když jim dojde kouzlo, mají tendenci se vracet k síle.Koukněm se na poslední dny Hitlera, který dával  poslední dny svého života příkazy imaginárním již neexistujícím jednotkám.

Charisma oslabuje úsudek

Charisma je návykové: Vůdci schopní okouzlit své následovníky se stávají závislými na své vlastní lásce. Poté, co počáteční líbánkový efekt skončí, nadále touží po vysokých hodnoceních schválení, což je odvádí od jejich skutečných cílů. Následovníci se naopak stávají závislými na charismatu vůdce, posilují projevy populismu a nepopulární rozhodnutí vnímají jako rozbíjející dohody. Výsledkem je vzájemná závislost, která povzbuzuje obě části ke zkreslení reality s cílem prodloužit jejich „maximum“ charismatického vůdcovství. Charismatičtí vůdci obvykle zůstanou oklamaní, i když se jejich následovníci probudili. Tony Blair si bude navždy myslet, že invaze do Iráku byla morálním triumfem, a Sadám Husajn (který roky spoléhal na charisma) byl naprosto přesvědčen, že sloužil své zemi důstojně a bezúhonně. Ale zeptejte se většiny lidí v Británii nebo Iráku, co si myslí, a uslyšíte úplně jiný příběh.

Charisma maskuje psychopaty

Charisma maskuje psychopaty: I když nemusíte být psychopatem, abyste byli charismatičtí, mnoho psychopatů je okouzlujících a hlavním důvodem je to, že jejich kouzlo skrývá jejich antisociální tendence, takže se jim podaří uniknout. a schovat se. Egocentricita, klam, manipulativnost a sobectví jsou klíčovými kariérními postupníky v politice i managementu a mnoho vůdců stoupá na vrchol motivováni svými vlastními problémy s autoritou. Přestože odpovědnost je dobrým protijedem na to, jak mít šéfa, pokud se nemůžete sami nenechat řídit, pravděpodobně nemůžete řídit ani ostatní - proto Rupert Murdoch a Donald Trump strávili velmi málo času prací pro ostatní, ale příliš mnoho času řízením ostatních.

Charisma podporuje kolektivní narcismus

Charisma podporuje kolektivní narcismus: Pokud si myslíte, že Václav Klaus st. je charismatický, zkuste se zeptat průměrného ODSáka. Lidé jsou ostatními okouzleni pouze tehdy, když sdílejí své základní hodnoty a zásady. V souladu s tím charisma podporuje ideologické sebezdokonalování: naše adorace k někomu, kdo vyjadřuje naši vlastní víru (obvykle lepší, než jsme schopni sami dokázat), je sociálně přijatelným způsobem, jak milovat a lichotit nejen sebe, ale také naše „kmeny“ (např. demokraté, republikáni, konzervativci, liberálové, piráti, socani atd.). Jinými slovy, nenašli bychom někoho charismatického, kdyby se jeho vize neshodovala s naší, takže jediných transformačních charismatických vůdců, kterých může dosáhnout, je sjednotit své následovníky tak, že každého z nich změní v radikálnější verzi sebe sama: jediný způsob, jak být plně oddaný příčině, je být vyhrazený zcela proti někomu jinému.

Závěrem

Stručně řečeno, charisma rozptyluje a ničí. Technologie a věda nám umožnily systematizovat mnoho náhodných postupů (např. Nakupování, marketing, vztahy, najímání atd.). Vyspělejší a rozvinutější verze politiky bude vyžadovat charismatický detox - vedení není hra. Potřebujeme detox od hodnot skovaných za podobnými prohlášeními, že chce někdo stát řídit jako firmu a pod.


Potřebujeme charismatické vůdce?





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!