Vědci zmapovali 8000 galaxií a udělali úžasný objev!



Počítat hvězdy ve vesmíru je jako snažit se spočítat počet zrnek písku na pláži, jednoduše to není to možné. I když se odhady mezi různými odborníky liší, všeobecná shoda je, že existuje alespoň mezi 100 miliard a 200 miliardami galaxií v celém nám známém našem vesmíru. 

Trochu se zamyslete. Jen v jedné galaxii je několik miliard hvězd, pomyslete na všechny galaxie, o kterých víme a k jakému číslu se dostaneme, když budeme chtít spočítat všechny hvězdy v nám známém prostoru?

Toto číslo by mohlo velmi snadno být v řádu bilionů. Vezměte si na příklad jen Mléčnou dráhu, která měří asi na 120.000 světelných let (to znamená, že světlu trvá přeletět z jedné strany naší galaxie na druhou 120.000 let), a obsahuje až 400 miliard hvězd. Dle mého toto jsou téměř již nepředstavitelná čísla. Opět připomínám, že jsou tu miliardy a miliardy galaxií, které obsahují miliardy, bilióny hvězd (pro příklad 1 bilión vypadá s nulami takto: 1 000 000 000 000). 


V níže uvedeném videu, tým astronoma Brenta Tullyho z Havajské univerzity v Honolulu shromáždili údaje o více než 8000 galaxiích, které obklopují jednu jedinou, tedy tu galaxii, ve kterém žijeme - v Mléčné dráze. 
"Tým využil pozorované rychlosti pohybu jednotlivých galaxií a odečetl od nich odhadnutou průměrnou rychlost rozpínání vesmíru. Zbylá rychlost potom vyjadřovala působení gravitační síly na galaxie. Tully a jeho tým tyto hodnoty přepočítali do trojrozměrného modelu hlubokého vesmíru s vyjádřením hustotou galaxií a jejich pohybem." (Zdroj: Wikipedia


Vědci zmapovali pohyb všech galaxií k nám i od nás a pozici ve vesmíru, a zjistili, že Mléčná dráha je součástí jednoho obřího systému, který obsahuje celou řadu dalších galaxií - shluku galaxií, tzv. nadkupy galaxií. Dali mu i nádherné jméno: LANIAKEA, sousedící s dalším nadkupou galaxií jménem Perseus -Pisces (Ryby). 

Naše galaxie Mléčná dráha je téměř na jejím okraji. V Havajštině to znamená "nezměrná nebesa" . Nádherný název, co říkáte? Místní nadkupa galaxií je podle tohoto modelu pouze výběžkem Laniakey. 
"Laniakea měří napříč 520 milionů světelných let a obsahuje hmotu odpovídající 100 milionům miliard Sluncí. Zahrnuje přibližně 100 tisíc galaxií, z nichž prakticky všechny plynou k jedné oblasti, která má v této části vesmíru největší gravitační přitažlivost - k Velkému atraktoru, který leží ve směru souhvězdí Kentaura a Hydry." (Zdroj: Wikipedia
Tak a teď víme, kam patříme. Víme, že na hvozdu nadkupy galaxií jménem Laniakea, je jedna galaxie nesoucí jméno Mléčná dráha, kde je jedna sluneční soustava s jednou hvězdou a jednou mordou planetou Zemí.

A jak se líbí název Laniakea tobě?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!