Proč daný muž sahá po chlebu a ne po klíči ke svobodě?



Po internetu koluje tento obrázek muže za mřížemi, který se snaží přitáhnout si klackem kus žvance namísto toho, aby si přitáhl klíč, odemkl si a byl volný. A výklad toho obrázku je vždy přímočarý. Je to hlupák, který nevidí svobodu přímo před nosem. Je tomu tak?


Naše zkušenosti a prostředí utvářejí naše přemýšlení.

A přemýšlení je náročné, bolí to.

Jsme kolikrát tak pohodní se nad danou situací  pozastavit a zamyslet se.


Tak co se na tom obrázku doopravdy děje?

Já sám nevím. A ani mě to netrápí.

Položte si sami tyto otázky:
  • Chleba reprezentuje svět a klíč reprezentuje svobodu? 
  • Co když muž na obrázku není ve vězení, ale před ním?
  • Co když má teď takový hlad, že mu je svoboda ukradená?
  • Co když musí pro chleba sáhnout aby získal klíč?
  • Co když klíč není od mříží, ale od jiných dveří?

Souvislosti tvoří příběh?

Může být.

Vím, že se na ten obrázek dokáži podívat z několika úhlů. Mohu obrázek vidět jako vězeň, jako dozorce ve vězení, jako dítě, jako indián z Amazonie, který nikdy mříže neviděl, jako učitel, jako politik, jako rodič, anarchista, atd.:
  • Pohled vězně: Zvolil by-li daný muž klíč, nemusí to pro něj znamenat svobodu. Právě hlad mohl daného člověka za mříže dostat. Pokud by si zvolil klíč, dostal by se opět tam, kde je teď - do vězení. Proto kupříkladu šahá po chlebu. Raději zůstane tam, kde to zná, kde žije.
  • Pohled dozorce ve vězení: Ten vězeň musí být potrestán! Dělá co nemá. Takový bordel po věznici nestrpíme.
  • Pohled dítěte: Ten pán má hlad, tak proto chce bagetu. Proč mu někdo nepomůže? A má díru na rukávu, zašitou.
  • Pohled indiána z Amazonie: Nerozumím tomu. Co ten muž chce? Proč je smutný? A po čem to sahá? Proč to neobejde?
  • Pohled učitele z Horní Dolní: Tak, a tady vidíte, jak dopadnete, děti, když nebudete dodržovat zákony a když se nebudete učit! Takovéto podmínky u nás v právním státu Česka sice nemáme, ale porušení zákona se děti, trestá vězením. Tento muž musel být potrestám vězením, proto patří za mříže.
  • Pohled politika: Vězeňství je v katastrofálním stavu. Právě tuto problematiku řešíme v našem programu. Volte naší stranu: Právo a Pořádek!
  • Pohled rodičeDěsný příklad zločince, tohle by se v naší rodině nikdy nemohlo stát. Adame, uč se ať takhle nedopadneš. Podívej se na souseda Vlčka, ten jezdí jen s popeláři a nemá k tomuhle vězni daleko! S jejich dcerou se nesmíš zahazovat, abys takhle nedopadl.
  • Pohled anarchistyTakovéto bezpráví je nepřípustné. Tento kapitalistický globální systém ani jinam nevede, všechny lidi jsou zotročeni konzumem. Všichni jsme otrokem tohoto systému. Svoboda patří všem!


Svět není černobílý 

Náš mozek  se snaží nám ukazovat vždy zkratky  a to i ve vysvětlování si různých situací. Proto vidíme díky stínům a zvrásnění povrchu na Marsu tvář, v rozkrojeném jablku Krista a podobně. 

Náš mozek nás dokáže i klamat, a je v tom doopravdy dobrý.  

Vidíme-li nějakou situaci, okamžitě ji "vyhodnotíme" podle toho, co se náš mozek zatím naučil a jaké má zatím zkušenosti. 

Ten, kdo by strávil celý život ve vězení, bude interpretovat tento obrázek úplně jinak, než někdo, kdo o vězení nikdy neslyšel.


Occamova břitva

Použít princip Occamovy břitvy (Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.) nás možná dovede k přímočarému a nejvíce pravděpodobnému vysvětlení dané situace, může náš ale zmást nebo omezit ve vidění světa.

Svět není černobílý. 

Pochybujte nad vším.

Klíč ke svobodě nikdy není tak snadno na dosah, jak se na první pohled zdá. Člověk musí nejprve překonat spousty překážek, zříct se spousty věcí a oprostit se od různých tužeb, překlenout svá paradigmata z prostředí, kde žije a kde vyrůstal, než se stane doopravdy svobodný.

Nejdůležitější je, si dokázat položit správné otázky namísto toho, abychom okamžitě situaci nebo druhé za něco soudili.





Takže se ptám: "Proč daný muž sahá po chlebu a ne po klíči ke svobodě?"

Napište svou interpretaci obrázku v komentáři pod příspěvkem.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!