Rezonující architektura venkovského domu: kámen, sklo a industriál


Tento funkční rodinný dům na předměstí Pretorie, zcela „mimo síť“ a soběstačný, nechává venku středobod pozornosti.

Cottage Rock se nachází na okraji Tierpoortu v Pretorii a plně ztělesňuje myšlenku udržitelného života. Podle zadání oceněné architektky Nadine Engelbrechtové bylo zadání klienta zcela jasně: "dům co bude na „100% off-grid, který by obejmul přírodu“ s využitím místních materiálu, tak aby se prolínaly do struktury domu.

Unikátní místo. Zpočátku téměř přístupné pouze pěšky přes několik skalnatých kopců. První práce bylo nejprve vyhloubit prostor pro přístupovou cestu, než mohla být zahájena samotná  stavba domu.

 "Přístupnost zůstala výzvou po celou dobu stavby kvůli strmé a klikaté silnici," říká architektka Nadine. 
"Nákladní vozy dodávající stavební materiál nemohly přesáhnout délku 8 metrů a před montáží na místě bylo nutné rozřezat ocelový H sloupky o délce 15 metrů na tři délky."

Aby byly zachovány velké balvany na pozemku - sedimentární pískovec dominující terénu - byla parcela domu udržena na minimu 86 m2 obytné plochy s ložnicí v půdních prostorech.

Rozpočtová omezení a citlivost k přírodě vynucovaly výběr materiálů včetně výběru repasovaných průmyslových ocelových oken, surových betonových podlah a stěn, kamene, surových cihel a stěn omývaných cementem a i původních ocelových H trámů.. 

"Jako horliví horolezci chtěli klienti kamenné boční stěny, které měly být použity jako horolezecké stěny. Přírodní kameny shromážděné na místě byly proto začleněny do Cottage Rock, “říká Nadine.


































Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!