Sweco Architects: Projekt letního domu



Mám rád architekturu, která dokáže vyprávět příběh prostoru. Tento projekt letního domu kanceláře severských architektů Sweco Architects je dobrým příkladem osobitého příběhu prostoru. 

Jedná se o letní vilu oslavující slunce. Od snídaně na terase orientované na východ až po večeři v centrálním venkovním prostoru a strávení večera na vyhlídkové terase se denní aktivity řídí každodenním životem slunce - od východu po západ. Vila je pečlivě navržena tak, aby otevírala výhledy do okolní přírody a zároveň chránila soukromí majitelů. 




Tři domovní svazky rámují velkou terasu, které čelí všechny místnosti.






Terasa, velká dřevěná paluba celého domu, směřuje ke slunci. Té dominuje centrálně umístěný ostrov se stromy a zelení. 








Vnější schodiště vede na vyhlídkovou terasu na střeše, odkud se můžete dívat na moře a zachytit poslední paprsky večerního slunce. 


Jedná se o moderní pohled na tradiční skandinávský letohrádek. Tři různé obytné svazky tvoří hlavní budova, část pro mládež a i mini penzion. 

Venkovní sprcha, navržená jako klenutý výklenek ve tvaru žebra sousedí přímo s koupelnou letního domu, což umocňuje pocit letního domu. 






Zvláštní pozornost byla věnována výběru udržitelných materiálů, které externě dobře stárnou: surový cedr na fasádách a pochodu a zinkové desky na střeše; světlé betonové podlahy a bílý lakovaný dřevěný panel na stěnách. 












Velká okna a posuvná skleněná okna ze všech místností poskytují přímý kontakt na terasu a krásnou krajinu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!