Duchové přírody z celé Evropy



Evropa je plná tradičních lokálních svátků, na kterých se objevují podivné postavy, duchové přírody, divocí muži a monstrózní stvoření. Mnohé z těchto postav jsou jistě extrémně staré a oblíbené  po tisíciletí. Ani nová křesťanská a jiná náboženství nedokázala tyto rituály spojené se sezónními, astronomickými a zemědělskými cykly vymýtit.

Toto jsou některé z fotografií francouzského fotografa uniforem, kostýmů a masek Charlese Frégera, který léta cestoval a portrétoval tyto masky, shromáždil také v knize "Wilder Mann".

Charles Fréger dva roky v letech 2010 a 2011 křižoval Evropu od severu k jihu, od Finska po Portugalsko, projížděl Rumunskem, Německem a Slovinskem, aby hledal místní duchy divochů v podobě, jak přežívá v místních lidových tradicích.

Tyto obrazy archetypů - napůl člověka a napůl zvířete nebo přírody, se znovu vynořují z hlubin času při příležitostných rituálech, pohanských nebo náboženských svátků, oslavujících cyklus ročních období, dnů sklizně a úrody, karnevalů nebo času křesťanských Velikonoc. 

Ve všech venkovských společnostech tyto rituální masky s jasným symbolem zvířat a přírody představovala ochranné postavy nebo symboly plodnosti. Dnes evokují spíše imaginární, impulzivní a fyzický svět, kde každý vnímá rodový vztah k přírodě, kde se vynořují prameny naší živočišnosti a někdy i regresivní touhy vlastní některému z našich chování.

Zde jsou některé z jeho fotografií:


































































































































Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!