George Orwell: poslední varování lidstvu



George Orwell (1903 - 1950) a jeho známý, také zfilmovaný román, 1984 je děsivou představou budoucnosti, které jsme stále blíž a blíž. Poté co tento román Orwell napsal, byl do konce svého života upoután na lůžko. Orwell onemocněl TBC.  Zde jsou jeho poslední slova a i poslední varování lidstvu.

Slova z jednoho z posledních rozhovorů, které poskytl BBC, jsou téměř děsivá. Jen se zamyslete, co je dnes již realitou a k čemu jsme blíž a blíž. 

Svět  románu 1984 je nám možná blíže, než si myslíme..



Podívejme se na slova Orwella z tohoto rozhovoru, co je dnes již realitou:

"Něco jako 1984 by se mohlo vlastně udát...

Toto je směr, kterým se svět v současné době ubírá. 

(ANO, k této realitě se blížíme)

V našem světě nebudou žádné emoce kromě strachu, triumfu a sebeponížení. 

(ANO, tyto emoce vládnou médiím a jsou symbolem současnosti)

Sexuální instinkt bude vymýcen,

(ANO, zpochybňujeme dvě základní pohlaví, sexualitu pokřivujeme odchylkami a neučíme další generaci základním instinktivním sexuálním modelům. Sexualita je pokřivována pornografickým průmyslem. Udělali jsme snad pornem z lidské reprodukce byznys? NE, pouze znásilňujeme a prodáváme lidskou základní potřebu množit se. Sexuální symboly zahltily média. Dokážeme propagovat sexuálními motivy i prášek na praní.)

zrušíme orgasmus,

(Částečně ANO, orgasmus je hodně spojen s předchozím bodem. V současné době je orgasmus vnímám v západní civilizaci jako vrchol sexuálního blaha, ne jako vrchol sexuálního spojení s cílem reprodukce. Nemáš-li orgasmus, při sexuálním aktu, je to divné. Toto je předstupeň pouze toho, že začneme sexuální instinkty a orgasmus s tím spojený zavrhovat. Proč? Schopnost reprodukce člověka s každou generací rapidně upadá, sexualita je problém, který se řeší, není to oslava lidské energie.)

nebude jiná loajalita kormě loajality ke straně,

(Částečně ANO, uveďme si největší ekonomiku světa: Čína. Ta je dnes tam, kde loajalita ke straně je jedinou cestou a kde se odchylka neakceptuje. Čína bude dominovat světu ať chceme nebo nechceme. Je to spíš o tom, jak se k síle Číny postavíme. I v západním světě dnes neakceptujeme odlišné názory. Jsme okamžitě schopní druhého zavrhnout, protože zastává odlišný názor, než ten který zastáváme my sami.)

ale vždy tu bude existovat opojení mocí,

(ANO, jen se podívejme, jak lehce akceptujeme cenzuru, dohled a zvýšenou vládní kontrolu)

vždy v každém okamžiku, tu bude vzrušení z vítězství,

(ANO, moc považujeme za úspěch. I patologickou touhu po moci. Úspěšný manažer je ten, co se umí chladně rozhodovat. Přečtěte si článek: Máte ve svém okolí psychopata?)

senzační pocit pošlapání nepřítele, který je bezmocný.

(ANO. fair play je ideální mýtus. Sportovci dnes spíše dělají byznys, než aby sportovali. Zničíme raději prales, oceány, jen abychom měli zisk.  Kdo sebere nejvíc, je úspěšný, nehledě na následky.)


Poslední varovná slova lidstvu ze smrtelné postele

Tento rozhovor byl s G. Orwellem nahrán již na sklonku jeho života. Ležel již na smrtelné posteli, když dělal toto interview. Jsou to také jeho poslední varovná slova před nebezpečím společnosti, kterou viděl jako možnou děsivou budoucnost právě ve svém románu 1984



Chcete-li obrázek budoucnosti, představte si botu šlapající na obličej člověka, navždy, dokola. Morální ponaučení, aby se člověk z této nebezpečné situace noční můry dostal, je jednoduché...

Nedovolte, aby se to stalo.

Je to na vás!
(Gorge Orwell)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!