Mléčná dráha je pokroucená



Naše domovská galaxie Mléčná dráha je ještě více pokroucená, než jsme si mysleli. Astronomové vytvořili 3D mapu disku Mléčné dráhy, která odhaluje, že je pokřivený, nikoli plochý.


K vytvoření mapy se astronomové podívali na její jasné pulzující hvězdy zvané cefeidy. Tyto hvězdy hoří až 10 000krát jasněji než Slunce, takže jsou viditelné z celé galaxie a přes mezihvězdná mračna plynu a prachu. Rozhodující je, že cefeidy jsou „standardní svíčky“: Jejich světlo voskuje a ubývá rychlostí, která odpovídá jejich přirozenému jasu. Astronomové mohou kombinovat svou skutečnou jasnost s jejich zdánlivou jasností, měřenou ze Země, a vypočítat, jak daleko jsou. Pomocí 1,3metrového dalekohledu na observatoři Las Campanas v Chile astronomové monitorovali stálé pulzy z více než 2400 hvězd a přesně určili jejich polohu na 3D modelu galaxie.






Výzkum, publikovaný dnes v Science, nám pomáhá vidět galaxii zcela novým způsobem. Shora lze Mléčnou dráhu vidět jako galaxii ve tvaru spirály, ale tento spirální disk nesedí naplocho v galaktické rovině. Hvězdy cefeid se shlukují podél křivky ve tvaru písmene S, což ukazuje, že disk Mléčné dráhy je více zdeformovaný, než se dříve myslelo. 

Po mnoho let se astronomové museli spoléhat na měření z jiných galaxií, aby odvodili velikost a tvar Mléčné dráhy. Ale nová data, jako je mapa cefeid a miliardy hvězd zmapované evropskou družicí Gaia, pomáhají astronomům najít naše místo mezi hvězdami.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!