Superpočítač MIT z roku 1973 předpověděl konec světa do roku 2040



Předpovědí konce časů bylo v historii našich civilizací nespočet. Vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) s pomocí jednoho z nejvýkonnějších superpočítačů té doby předpověděli konec naší civilizace do roku 2040. Bohužel většina z nich – pokud ne všechny – nejsou nic jiného než konspirace.

V roce 1973 vědci z Massachusettského technologického institutu s pomocí jednoho z nejvýkonnějších superpočítačů té doby předpověděli konec naší civilizace.

V roce 1973 experti vyvinuli počítačový program na MIT pro modelování globální udržitelnosti. Místo toho ale program tohoto superpočítače té doby dospěl k překvapivému závěru, že do roku 2040 naše civilizace skončí. 

Tento superpočítač přišel však s armageddonem a ne s modelem udržitelnosti. 

Nedávno se tato předpověď znovu objevila v australských médiích a dostala se tak i do zbytku světa.


Skvělé, co říkáte? 

Podle této počítačové předpovědi v následujících 19 letech svět zanikne.


Jaký příběh se za touto apokalyptickou prognózou skrývá? 


Program původně vyvinul počítačový průkopník Jay Wright Forrester, kterého Římský klub pověřil předpovídáním budoucnosti globálního růstu s ohledem na naše dostupné planetární zdroje.

Co je Římský klub (oficiální stránky: The Club of Rome)? Je to organizace složená z myslitelů, bývalých světových hlav států, vědců a byrokratů OSN.

Vize Římského klubu je následující: 
Římský klub je platforma různých myšlenkových vůdců, kteří identifikují holistická řešení složitých globálních problémů a propagují politické iniciativy a akce, které lidstvu umožní vymanit se z mnoha planetárních nouzových situací.."
Tento Forresterův model globální udržitelnosti se zabýval pěti základními faktory, které by s největší pravděpodobností mohly ovlivnit růst na Zemi: 
  1. Růst a vývoj lidské populace, 
  2. zemědělská produkce, 
  3. vyčerpání neobnovitelných zdrojů, 
  4. průmyslová produkce a 
  5. znečištění způsobené lidstvem.
S ohledem na výše uvedené a za použití modelu World3 (na základě tohoto modelu vznikla i publikace  The Limits of Growth), modelu systémové dynamiky pro počítačovou simulaci interakcí mezi populací, průmyslovým růstem, produkcí potravin a limity v ekosystémech Země, vědci zjistili, že civilizace, jak ji známe, by se během této doby účinně zhroutila. (Is Global Collapse Imminent?)


A tento apokalyptický scénář předpovídaný v roce 1973 je zpět v titulcích, protože Australian Broadcasting Corporation (ABC) se rozhodla podělit se o část svého původního televizního zpravodajství o výzkumu v novém klipu na YouTube:



Podle Science Alert je znepokojivé, že během desetiletí od prvního objevení modelu výzkum ukázal, že mnoho předpovědí vytvořených tímto průkopnickým modelem je děsivě přesných, přičemž někteří tvrdí, že „můžeme očekávat, že se brzy začnou objevovat raná stádia globálního kolapsu“. .“

Může podle vás počítač "předpovědět" konec světa?




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!