Mozek dokáže vyvolat negativ fotografie sám



Náš mozek je úžasný a dokáže pracovat se světlem daleko efektivněji, než si možná myslíte. Náš mozek dokáže vyvolat negativ fotografie sám, nepotřebuje k tomu nějaká složitá zařízení a ani temnou komoru. Vyzkoušejte si to sami!


Zde jsou instrukce na vyvolání tzv. "negativního dosvitu" v hlavě:

  1. Zvětšete si obrázek na celou obrazovku
  2. Dívejte se ostře na načervenalou tečku na ženském nose po dobu 30 sekund a to bez mrknutí
  3. Po 30 sekundách se podívejte do stropu nebo na jakýkoli hladký povrch 
  4. Opakovaně rychle mrkejte
  5. Uvidíte v hlavě vyvolanou fotografii v plných barvách



To, co byste měli vidět, je plně barevná reprezentace fotografie ženy.


Jak to, že  mozek dokáže sám vyvolat fotografii?

Když vaše sítnice/mozek zpracovává negativní obraz, zpracovává vizuální systém neustále vstup a může nás oklamat nebo vytvořit iluze z retinálních nebo kortikálních procesů. Tento příklad iluze se nazývá "negativní dosvit", který je způsoben adaptací fotoreceptorů v sítnici. 

Nutit oči, aby se zafixovaly na bod (v tomto případě načervenalá tečka na nose ženy), snižuje normální chvění v oku nebo tzv mikrosakády, které se neustále objevují, když zkoumáme věci v našem vizuálním světě. 

Mikrosakády normálně způsobují to, že obrazy, které vidíme „tančí“ přes povrch oka, což eliminuje možnost přílišné adaptace, pokud by obraz zůstal statický nad jednou skupinou fotoreceptorů příliš dlouho. Ve skutečnosti, pokud bychom měli eliminovat veškerý pohyb oka a měli bychom se fixovat na jeden bod naše vnímání našeho vizuálního světa by se vytratilo. 

Neustálý pohyb očí i během fixace je tedy nevyhnutelnou potřebou zraku.

V této iluzi se tedy děje to, že když se podíváme z prvního obrázku do prostoru nebo na velkou rovnou plochu, naše oční fotoreceptory, které se přizpůsobují této rychlé změně pohledu jinam, již nesignalizují tak efektivně, ale ostatní obklopující adaptované fotoreceptory silně signalizují. A možná signalizují opačným buňkám, které se podílejí na barevném vidění. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!