Obyvatelná planeta nejvíce podobná Zemi



Jaká planeta se nejvíce podobá naší obyvatelné Zemi? Vědci takovou planetu objevili již před 5 lety v roce 2016. Výzkumníci potvrdili existenci planety umístěné v systému Proxima CentauriTato planeta "druhá Země" se nachází velmi blízko sluneční soustavy našeho Slunce! Předpokládá se, že planeta má oceány stejně jako Země a že může hostit i mimozemský život.


V minulosti byly ve vesmíru objeveny tisíce exoplanet, ale žádná z nich není jako jato planeta. Planeta Proxima Centauri B, jak byla pojmenována, má velmi „slibné vlastnosti“.

Proxima B se nachází v systému trojhvězdy Alfa Centauri A, Alfa Centauri B a právě třetí hvězdy Proxima Centauri, jedné z nejbližších slunečních soustav vůči Zemi a Slunci, a to ještě v obyvatelné zóně (ve Strar Treku jsou tyto planety označovány "třídou M"). 

V této zóně naší Sluneční soustavy se nachází Venuše, Země a Mars a také objevené exoplanety, jako jsou TRAPPIST-1d, Kepler-186f.






Proxima B se nacházející pouhé 4,2 světelné roky od Slunce, tedy přes 25 bilionů mil. Vzdálenost od naší planety k Proximě B se může zdát nepřekonatelná, ale ve skutečnosti je impozantně kratší ve srovnání s jinými kandidáty na hostitele života. To znamená, že Proxima B by se mohla stát prvním cílem pro budoucí mezihvězdné cestování. 

Cesta k této planetě by trvala pouhých pár let let. To by bylo ideální, ale bohužel  warpový pohon ani cestování červí dírou jsme zatím ještě nevynalezli.

Planeta Proxima B je pravděpodobně kamenná a o něco hmotnější než Země, je asi 1,3krát větší než naše planeta.  

Planeta Proxima B by mohla vypadat asi takto:




Na povrchu má ideální teplotu pro existenci vody i v kapalném stavu. Vědci se domnívají, že teplota na povrchu planety by se mohla pohybovat mezi -90 stupni Celsia a 30 stupni Celsia. Na planetu dopadne pouze 68% slunečního záření, než na Zemi z našeho Slunce.

Možná má Proxima B i vlastní magnetické pole, ale to ještě nevíme.

A teď zásadní otázka obyvatelnosti: Mohl by zde na Proxima B být teoreticky i život, jak ho známe?







Je tedy planeta obyvatelná? Obyvatelnost planety Proxima Centauri B nebyla stanovena. Exoplaneta byla sice objevena v oblasti, kde by se měla nacházet obyvatelná zóna.

Planeta je dostatečně blízko své hvězdě a pokud má navíc excentricitu blízkou nule, mohlo by to vést k vytvoření vázané rotace. to znamená, že by jedna polokoule planety neustále mířila ke hvězdě, zatímco druhá strana by byla trvale ve stínu. Vědci určili, že nejlepší šance na obyvatelnost je mezi těmito dvěma extrémními oblastmi, označené jako "terminátory", kde by se mohla nacházet právě voda v kapalném skupenství.

Evropská jižní observatoř předpovídá podmínky s průměrnou povrchovou teplotou podobnou jako na Zemi. Velká část povrchu planety by mohla být obyvatelná, má-li planeta dostatečně hustotu atmosféru pro přenos tepla mezi přivrácenou a odvrácenou polokoulí.

Výpočty ukazují, že vzhledem k výraznému ozáření v prvních asi 200 milionech let existence planety by došlo ke ztrátě ekvivalentu jednoho oceánu. Kapalná voda by proto mohla být převážně v nejvíce osluněných oblastech, tedy na polokouli přivrácené ke hvězdě nebo v tropickém pásu. Planeta by měla být v dosahu několika teleskopů, které by mohly prozradit více o jejím složení a atmosféře, pokud nějakou má.

Pokud se planeta ukáže jako „DRUHÁ Země“, mohla by se stát jednou z nejlepších možností pro budoucí lidskou kolonizaci. O tom snad v některém z dalších článků. 

Podle výzkumníků může být Proxima B nejlepší příležitostí, na kterou jsme narazili, abychom našli PŘÍMÝ důkaz o existenci mimozemských životních forem mimo naši sluneční soustavu.

Proxima B je nejbližší exoplaneta, jakou jsme kdy objevili, a podle výzkumníků by mise na planetu za účelem pátrání po známkách života mohla být něčím dosažitelným během našeho života.

Samotná hvězdná soustava Alfa Centauri se skládá z tří hvězd. Proxima Centauri  je třetí hvězdou a je to "červený trpaslík". soustava se nachází v souhvězdí Kentaura. Samotná hvězda je příliš slabá na to, aby ji bylo možné pozorovat pouhým okem, ale v posledních měsících z ní vědci nespouštějí oči.

Ve skutečnosti byla během první poloviny tohoto roku Proxima Centauri pravidelně sledována pomocí spektrografu HARPS nainstalovaného na 3,6metrovém dalekohledu Evropské jižní observatoře (ESO) v La Silla (Chile) a monitorovaného současně s dalšími přístroji z celého světa. 


"Bylo nalezeno mnoho exoplanet a bude nalezeno mnoho dalších, ale hledání nejbližší potenciálně podobných planet jako je Země by byl úspěch. Na řadu přichází hledání života na Proximě B.

Budoucí pozorování, například pomocí 39m dalekohledu ESO E-ELT ve výstavbě v Chile, umožní další zkoumání Proximy B a hypotetické přítomnosti husté atmosféry a rezervoáru kapalné vody. Pokud by se ukázalo, že tomu tak je, bylo by velmi vzrušující, že nejbližší hvězda ke Slunci také hostí nejbližší obyvatelnou planetu, kam bychom jsme se na naší první interstelární cestě mohli my lidé vydat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!