Elektřina se letos brutálně zdraží až o 163%



Energie nesmí být luxusní zboží, energii si sami v Tescu nekoupíte. Energii zabezpečuje hlavně stát. Jenže Česko je spíš energetický absurdistán. Distributoři energií nedávno ohlásili další zdražení. Potřetí za 6 měsíců. Celkově se tak ceny těchto komodit (v závislosti na typu tarifu) zvýšily již o neuvěřitelných 94 % až 163 %! Z energie se letos bohužel stane luxusní zboží a bude nás to bolet, hodně bolet.

Letos budou kruté  léto a pak i Vánoce.

Brutální energetická krize 2022

Čeká nás zvýšení cen energií, obrovské zvýšení cen. Brutální zvýšení cen znamená, že zaplatíme někomu 500 miliard CZK, které by Češi mohli uptratit za jíné věci. Tyto peníze ale ani nezůstanou doma v Česku, ne.

Česká republika je enrgeticky soběstačný stát 

Paradoxem je, že Česká republika je druhým největším vývozcem elektřiny v Evropě. Zároveň má Česká republika nejdražší elektřinu na světě. A největším paradoxem je, že levně vyrobenou elektrickou energii vyvážíme do a následně předraženě kupujeme zpět.

Máme dsostatek elektřiny na to, abychom zabezpečili plně všechny zde a zároveň dokážeme značnou část vyrobené energie exportovat do zahraničí. Česko exportuje cca 10 TWh ročně.

Vyrobíme, vyvezeme a draze nakoupíme zpět

Cena energie se odvíjí od burzovních cen, to ano. Pro Česko to je Lipská energetická burza EEX Group. U nás je výrobní cena 1 MWh v tzv. energetickém mixu cca 280 Kč až 310 Kč. A cena vyrobené energie zůstává téměř stabilní. Jenže my jsme závislí plně na EEX Group, protože zde v Česku není národní importér.


V reálu to znamená, že koncová cena pro koncového spotřebitele se pohybuje mezi 5100 Kč až 8500 Kč! = Za 1 MWh, tedy tisícina je za 1 kWh.


Tato strategie, že dovážíme námi vyrobenou enerigii zpět, stojí Česko ročně kolem 150 miliard CZK navíc.

Lipská burza nefunguje jak by měla.

Ptáte se, kam putuje tak obrovská marže?

Ta marže z nakupované energie je obrovsnká: 
  • část je zisk ČEZ,
  • část zisk burzy v Lipsku,
  • část putuje na emisní povolenky, jejímiž významnými držiteli jsou mj. německé penzijní fondy a
  • část je příspěvek na tzv. obnovitelné zdroje



Otázkou je, pokud chceme prostřednictvím vysokých plateb za elektřinu dál sponzorovat nadstandardní život německých seniorů...

Přitom řešení energetické koncepce pro Českou republiku není nijak složité a rozhodně nelze považovat za nerealizovatelné.


Odborná debata na téma Energetická krize - její příčiny a způsoby řešení

Poslechněte si přednášku Odbárná debata na téma Energetické krize - její příčiny. V debatě vystupují přední energetičtí experty v naší zemi jako 𝐈𝐯𝐚𝐧 𝐍𝐨𝐯𝐞𝐬𝐤𝐲́, 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢́𝐫 𝐒̌𝐭𝐞̌𝐩𝐚́𝐧 a bývalým ředitelem Pražské plynárenské 𝐏𝐚𝐯e𝐥 𝐉𝐚𝐧𝐞𝐜̌e𝐤.

Odfiltrujte si případě politické zabarvení.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!