Mysteriózní seriál 1899 (2022) - takový Twin Peaks na steroidech


Tak na mě na Netflixu bafnul nový temný sci-fi seriál s číselným názvem: 1899. Za seriálem stojí ti samí tvůrci, kteří vytvořili seriál Dark, který je dobrým úletem pro nadšence do cestování v čase.


"Temný" seriál 1899?

Po shlédnutí první episody 1899 se mi doopravdy vybavila atmosféra seriálu Dark (2017). Ihned ze začátku první epizody 1899 se objeví scéna s hlavní hrdinkou, která je jakoby mimo mísu hlavního děje a která představuje střípky záhad, které se postupně v průběhu celého děje (v obou seriálech je to tem samý přístup) rozplétají.




Btw. pokud jste seriál Dark (2017) ještě neviděli, doporučuji jej shlédnout jako první a ihned nasajete temnou atmosfétu i pro seriál 1899. A světe div se i seriál 1899 je o cestování v čase.

Začít s oficiálním popisem děje 1899 není špatný: "Imigranti z různých zemí cestují na parníku z Londýna do New Yorku a zapletou se do záhadných spletí problémů a záhad, poté co najdou druhé ztracené plavidlo Prometheus, které několik měsíců unáší otevřené moře.

Twin Peaks na steroidech

Celý děj tohoto sci-fi seriálu se dehrává na moři, celá ta zápletka má co do činění se ztracenou lodí, ke které je všechno nějakým způsobem přitahováno. 

Zkrátka takový plovoucí Twin peaks na steroidech:
  • Námět děje 150%
  • Pečlivě budovaný atmosférický příběh 100%
  • Čarovné prostředí 100%
  • Mysteriózní temná atmoška 100%
  • Silné charakterní postavy 50%
  • Zvuková podbarvenost děje 150%
  • Nejasných nezodpovězených otázek 200%

50% postavám jsem dal z toho důvodu, že všechny působí jak přes kopírák a můžete je odhadnout na první doboru. Dám příklad: Manželství z rozumu, takže manžel děvkař a hajzlík a manželka mladá naivní a houpučká. Nebo: zrazený kapitán tragickou ztrátou rodiny, takže cíťa a zoufalec. Hm, tady to mohlo být také více "mysteriózní".

150% Námět děje je geniální a naprosto má krevní skupina. Už dlouho jsem si říkal, že chybí nějaký sci-fi seroš zasazený do přelomu 19. a 20. století.

200% nejasných a nezodpovězených otázek? Hmmm Někdo to miluje, někdo to nenávidí. Za mě perfecto uno!

Trailer z Netflixu k seriálu 1899

 

Symbolika v seriálu 1899






Objeví se záhadný brouk (umí otevírat dveře a portály), záhadný předmět pyramidy (je ve skutečnosti zámkem na dveřích vědomí každého na lodi i mimo ni), časem začnou lidé umírat a záhad jednoduše přibývá... 

Dostáváme se na Německou zaoceánskou loď Kerberos, která zachytí nouzový signál jiné lodi Prometheus stejné společnosti, která se už čtyři měsíce pohřešuje. Mystický příběh začíná.  Zajímavé je i znát v této souvislosti symboliku názvů těchto lodí:
  • V řeckém mýtu je Cerberus/Kerberos tříhlavý pes, který hlídá brány podsvětí, aby zabránil mrtvým v odchodu z podsvětí. Vzhledem k tomu, že simulace lodi Kerberos uvězňuje vědomí vesmírných cestovatelů a nedovoluje jim odejít, je to příhodné jméno. 
  • Prométheus v řeckém mýtu byl Titán, který v různých verzích příběhu stvořil lidstvo a ukradl oheň (vedoucí k vědě a technologii) od bohů, aby urychlil lidský vývoj. Dostal za to příšerný trest a byl uvězněn v nekonečné smyčce, kdy byl přivázán ke skále a každý den mu orel vykloval játra, podobně jako tragicky opakované tresty cestujících na Kerberosu.

V seriálu je symboliky dalekovíc. Jen stačí hledat.

A jak hodnotíte seriál vy?

Kteý seroš zaujav více vás Dark nebo 1899?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!