Krysí závod je jedna velká lež



Zní to hezky, že? Přestanete být "krysou", začnete jinak přemýšlet, zlepšíte si své finanční IQ, začnete tvořit aktiva a nikoli pasiva, necháte lidi nebo peníze vydělávat pro vás a na vás - budujete si pasivní příjem. A jste svobodní! Jenže má to jednu velkou mouchu... 


Kdo ses stává více na systému závislý? Krysa, která je v krysím závodě, nebo ten, kdo se naučil perfektně v systému krysího závodu fungovat a využívat jej ve svůj prospěch, že z něj dostane víc, než ostatní?


Co je krysí závod?

Tvz. "Krysí závod" je ve své podstatě geniální myšlenka  Robert T. Kiyosakiho, autora knik Bohatý táta, chudý táta a deskové hry CashFlow.  "Krysím závodem" označuje Robert rutinní  a stereotipní život člověka žijícího od výplaty k výplatě, žijícího pouze pro to, aby splácel své závazky a platil složenky.  A pasivní příjem je jedinou cestou, jak se z krysího závodu dostat. 

Takže si začnete pohrávat v hlavě s myšlenkou: "Jak si vytvořit ten penězovod - pasivní úpříjem?" Blbá zpráva je, že neexistuje místo ve vesmíru, kde létají pečení holuby do pusy, bohužel.


Princip krysího závodu popírá sám sebe.

Paradox krysího závodu má minimálně tři sebe sama popírající roviny:
  • Bez práce nejsou koláče - vytvořit si něco, jako je pasivní příjem, není nikdy bez práce, pokud někoho neokradete. Na to, aby Vám bez práce chodily na účet peníze, musíte sakra makat a hlavně to makání nikdy nekončí. A opět stojíte na začátku.
  • A kdy že dosáhnete ten vysněný pasivní příjem (vyprostíte se z toho krysího závodu)? -  Až budete mít těch 30 tisíc měsíčně z podnájmu, z práce týmu nebo z dividend nakoupených akcií? Jaké náklady budete mít s vyššími příjmy? Stejné jako teď nebo vyšší? Na 110% vyšší. Musíte vydělávat víc a víc a víc, abyste zaplatili vyší a vyšší náklady, které vám vzrostly. Stojíte opět na začátku krysího závodu. 
  • Úspěch útěku z krysího závodu je závislý na systému samotném -  Nikdy nevyhrajete nad krysím závodem, jen se v něm stáváte expertem a naučíte se v něk chodit. Vyzrajete nad krysím závodem, když budete mít více těch aktiv než pasiv a tak? Ne. Jak můžete vyzrát NAD nečím, co budete nadále muset využívat a používat? Jak lze uniknout z každodenního života používání peněz, nakupování věcí a závislosti na finančním systémem? 
A když každý bude dělat pro každého a každý bude mít ten pasivní příjem, jaké hodnoty budou vznikat, kdo bude co vyrábět a vymýšlet? 

Nikdo


Krátký film Happiness, Steve Cutts, (2007)
  

Zítra toho musíme mít více než včera.

Vymanění se z krysího závodu je postaven na principu, že zítra toho musíme mít více, než včera. Jenže žádný systém není bezedný. Ani naše planeta není nekonečná kreditka, ze které jen čerpáme na dluh. Koukněte na dokument Peníze jako dluhVíte jak fungují vlastně peníze? Poslechněte si Andrease Klause (video: Je finanční kolaps nevyhnutelný? Jak jej přežít?)

"Jestliže problém nelze řešit v rámci systému, nejedná se již o problém, ale o systémovou vadu a celý systém se již hroutí."
(Francis Fukuyama: Konec dějin)

Tento princip krysího závodu vás nenaučí nic jiného, než jak se stát nejlepší krysou v tom samém závodě, ze kterého vás učí uniknout. Tečka.  Když všechny ty "krysy" uniknou, kdo bude ten kolos pohánět? 

Chce-li někdo uniknout z "krysího závodu", znamená to, že musí nejprve vyzrát nad systémem samotným, ve kterém ale žijeme všichni. Tedy jinými slovy musíte se umět více než jen v tomto systému pohybovat. Ten správný krok je jiný: musíte ze systému umět uniknout - nepoužívat jej vůbec! 


Uniknout ze systému

Jak to myslím? Uniknout z tzv. krysího závodu lze pouze tehdy, pokud opustíte systém samotný - nebudete na systému závislí (na penězích, na energetických zdrojích, na trvalé spotřebě).


Zamyslete se nad tím, v čem vidíme dnes v západní společnosti úspěch:
  • vlastnit nemovitost nebo movitost, na kterou člověk nemá zdroje (zavazuju se bance na celý život, že  jí budu splácet hypotéku nebo úvěr - zavazuji se, že budu krysa)
  • společenská prestiž založená na konzumu (mám auto, iphone - jsem úspěšný, abych si na to vydělal, abych se ostatním ukázal, musím makat víc a víc vydělávat - jsem vytrénovaná krysa)
  • profesní úspěšný je ten, který umí v systému chodit (stanu se tou nejlepší bezpáteřní krysou), nikoli tem, který do společnosti přispívá cennými hodnotami (řemeslo, intelekt, dobrota člověka)


Mě  z toho vyplývá pouze jediné:  Na systému mě tyto hodnoty dělají absolutně závislé.


Jak chápeš krysí závod Ty?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!