Lži a tajemství nás definují.




Co definuje podstatu člověka? Pokud byste věděli, že zítra je to váš poslední den na Zemi, že zemřete, jakou hodnotu by měly lži? Mělo by smysl lhát a mít tajemství? Nejspíše bychom byli pravdomluvní, než abychom lhali. Bohužel ale žijeme tak, jako bychom tu byli na věky. Nikdo nikde neví, kolik času mu ještě zbývá. Proto nás definují lži a tajemství. 

Valerij Legasov se dostal do situace, kdy měl vypovídat o katastrofě v v Černobylu před mezinárodní organizací ve Vídni a následně před komisí v Sovětském svazu. Ve Vídni lhal, protože to dostal příkazem a doma v Sovětském Svazu nelhal, protože věděl, že má své dny díky ozáření spočtené a že je podstatnější dát šanci, aby se dostala na světlo světa.

Seriál HBO, se stejnojmenným názvem katastrofy Černobyl, dobře znázornil Legasova. Člověka, který pochopil, že pravda by mohla vézt k prevenci a ochraně miliónů dalších lidí, ale k jeho smrti. Postavit se Sovětskému svazu byla velezrada. Legasov však vzal život do svých rukou, dva roky po katastrofě, kdy byl neustále sledován KGB, si vzal život a oběsil se. Neunesl tíhu následků té katastrofy.

Právě lež a tajemství dovedla Sovětský svaz ke katastrofě v Černobylu. Statisíce lidí na následky této katastrofy zemřely přímo nebo na následky. Černobylská hrozba je i po více jak třiceti letech hrozbou aktivní. 




Když pravda uráží, tak lžeme. Lžeme dokud nezapomeneme, že nějaká pravda je. Ale ona stále existuje. S každou další lží si děláme u pravdy další dluh. A dřív nebo později se musí splatit. 

 (Valerij Legasov, 1986, Černobyl, dva roky před oběšením)


Tak moc se soustředíme na hledání pravdy, že zapomínáme kolik málo lidí ji vlastně chce najít. Pravda tam někde je, ať chceme nebo nechceme. Pravda se nestará o naše potřeby nebo chtění. Nestará se o vlády, ideologie, náboženství. Pravda čeká v záloze, pořád.

Jaký je tedy význam lží?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!