Nový div světa v Saudské Arábii - Gigaměsto dlouhé 170 km!



Saúdská Arábie (SA) plánuje postavit další gigastavbu, nový div světa. SA plánuje postavit dva nové paralelní mrakodrapy v jedné linii v nadmořské výšce až 500m a táhnoucí se v délce 170 km přes hory a celkové šířce 200m. Toto gigaměsto bude mít vysokorychlostní železnici, automnomní služby, sportovní stadion, jachtařský přístav a obrovské zázemí plné nejnovějších technologií. Lineární gigaměszto ponese jméno Čára (původní jméno jméno: THE LINE).

Saúdský korunní princ #MBS oznámil návrhy tohoto eco-giga-mrakodrapu #THE_LINE již v roce 2017. Já bych ho i označil jako nový devátý div světa, který podle vyjádření korunního prince tvoří novou "civilizační revoluci, která staví člověka na první místo a poskytuje bezprecedentní zážitek z městského života".

Celá staletí lidstvo staví městské aglomerace velkých měst do šířky táhnoucí se stovky km2 do širokého okolí. Velká gigaměsta ale trpí zněčištěním, potlačují přírodu a neposkytují zdravý život, ale pouze betonové přežití plné splodin. Řešením může být právě architektura lineárního města.


Žádná auta, silnice, pouze 100% obnovitlných zdrojů a o 20% lepší kvalita výroby a života

Žádné silnice, auta ani emise, bude jezdit na 100 % obnovitelné energie a 95 % půdy bude zachováno přírodě. Zdraví a blaho lidí bude mít na rozdíl od tradičních měst přednost před dopravou a infrastrukturou. 

Čára nakonec pojme 9 milionů lidí a bude postavena na ploše pouhých 34 kilometrů čtverečních. To bude znamenat sníženou stopu infrastruktury, což povede k dosud nevídané efektivitě ve funkcích města. Ideální klima po celý rok zajistí, že si obyvatelé užijí okolní přírodu. Obyvatelé budou mít také přístup ke všem zařízením do pěti minut chůze, kromě vysokorychlostní železnice – s průjezdem z konce do konce 20 minut.



Architektura gigaměsta budoucnosti

Čára bude mít 170 kilometrů (110 mil) na délku, bude chránit 95 % přírody a je plánováno, že bude mít 1 milion obyvatel. Město by mělo být rozděleno na uzly. Všechny denní služby by byly dosažitelné během 5 minut chůze. Město bude také zcela poháněno obnovitelnými zdroji energie. Čára se bude skládat ze tří vrstev, včetně jedné na povrchu pro chodce, jedné podzemní pro infrastrukturu a další podzemní pro dopravu. 

Dopravní vrstva bude zahrnovat velmi rychlý železniční systém, který by lidem umožnil přejít z jedné strany města na druhou za 20 minut a dosáhnout rychlosti 512 km/h, rychleji než stávající vysokorychlostní železnice na čas vyhlášení.

Umělá inteligence bude monitorovat město a používat prediktivní a datové modely k nalezení způsobů, jak zlepšit každodenní život občanů Čáry.









Odhadovaná cena stavby je 100–200 miliard USD s některými odhady až 1 bilion dolarů. 

Počáteční zemní práce začaly v říjnu 2021 a první obyvatelé se mají nastěhovat v roce 2024.

Zajímavým faktem je, že celá stavba bude využívat 100 procent obnovitelné energie a vysokorychlostní řešení mobility v prostředí bez silnic, aut a emisí. "ČÁRA poběží na 100 procentech obnovitelné energie a upřednostňuje zdraví a pohodu lidí před dopravou a infrastrukturou jako v tradičních městech. Upřednostňuje přírodu před rozvojem a přispěje k ochraně 95 procent půdy,“ uvádí se v tiskové zprávě NEOM (průmyslový a logistický region SA).

















Tento nový div světa je strategicky umístěn. Ostatní destinace budou do 6 hodin letu. Skleněné gigaměsto stavěné do výšky pojme až 5 miliónů obyvatel. Měto bude bez aut, tedy i bez zněčištění ovzduší.


















Jaké řešení moderních giga-aglomerací vidíte vy jako cestu pro lidstvo 21. století?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!