Simo Häyhä (přezdívaný Bílá smrt) je jeden z nejúspěšnějších sniperů v historii


Finský voják Simo Häyhä "dekomunizoval" oficiálně potvrzených více jak 500 rudoarmějců, tedy za méně než 100 dnů (5 úspěšných zásahů na den), kdy tato válka probýhala. To z něj dělá nejúspěšnějšího odstřelovače v historii.



Simo Häyhä (17. 12. 1905  – 1. 4. 2002 ) byl Finy označovaný jako Bílá smrt (valkoinen kuolema), který během Zimní války proti Rusku (1939 - 1940), působil v armádě jako odstřelovač. Během svého působení ve válce měl potvrzených zabití 542 (s nepotvrzenými až 1000+) rudoarmějců. Během jeho působení "dekomunizoval" oficiálně potvrzených více jak 500 rudoarmějců, tedy za méně než 100 dnů, kdy tato válka probýhala. To z něj dělá nejúspěšnějšího odstřelovače v historii.

To je opravdu ohromující, když vezmete v úvahu vybavení, které používal, a podmínky, ve kterých bojoval. Simo neměl rád teleskopické zaměřovače a místo toho raději prováděl svou práci pomocí železného zaměřovače na svém M/28-30 (ruská varianta Mosin vyráběná ve Finsku). Tato zbraň představovala 259 z jeho připsaných dekomunizací.

Zbytek zásahů byl dodán pomocí samopalu Suomi.

Zimní válka trvala od 30. listopadu 1939 do 13. března 1940. Zimní válka skončila 7 dní po Simově zranění. Přestože Rusko v důsledku toho získalo určité území, kampaň byla pro Rusko velkým selháním a ostudou. Ztratili přes 150 000 vojáků za méně než 100 dní, aniž by dosáhli svých konečných cílů.

Shrnuto podtrženo Simo byl schopný "dodat" celkem 542 zásahů rudoarmějců za méně než 100 dní.

To znamená, že Simo bojoval v těch nejtěžších podmínkách, jaké si lze představit. Teploty dosahovaly až -40 stupňů Celsia. V té roční době jsou ve Finsku dny velmi krátké (6-10 hodin), což činí jeho vysoký součet ještě překvapivějším.

Oddanost a vytrvalost Somoa k zadanému úkolu je ohromující.

6. března 1940 byl Simo zasažen výbušným nábojem do čelisti. Zpočátku byl umístěn mezi mrtvé, ale znovu bzl nalezen, když důstojník nařídil vojákům, aby jeho tělo našli. Simo v bezvědomí, ale stále naživu. Kulka mu zničila horní čelist, levou tvář a spodní čelist. K rekonstrukci jeho obličeje by bylo potřeba mnoho operací.


Navzdory těmto zraněním se Simo dobrovolně přihlásil k boji v Pokračovací válce v letech 1941-1944. Kvůli zranění v obličeji byl ze služby uvolněn.

Simo Häyhä byl hrdina, který dělal mimořádné věci za mimořádných okolností.


Na otázku, jak se stal tak zběhlým ve svém řemesle, odpověděl jednoduše „cvičit“. 

Zemřel v dubnu 2001. Bylo mu 96 let.

Já si kladu na závěr otázku, jak se mohl člověk jako Simo smířit s tolika zásahy - zabitých lidí.  Jo, byl to voják, to ano., ale i tak. 

Ta nenávist k rudoarmějcům musela být neskutečná. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!