Mechanismus Antikythera - už konečně víme, jak fungoval.

Vědcům trvalo více jak 100 let, než rozluštili mechanismus Antichithera, který byl kdysy v roce 1900 náhodou objeven na dně moře rybáři. V časopise Scientific Reports byla publikovaná věděcká práce, která jasně vysvětluje, o co se jedná jak mechanizmus fungoval. A ne, nejedná se o počítač z bájné Atlantidy a ne ani o počítač mimozemštanů. Konspirátoři a fantasmagoři mají holt (opět) pech.


Díky moderním technologiím vědci dokázali rozluštit tuto záhadu a sestavit repliku tohoto převodového systému.

Vědci se dlouho snažili vyřešit hádanku převodového systému na přední straně takzvaného mechanismu Antikythera, skládajícího se z 82 přežívajících fragmentů. Tato komplexní a velice precizní fragmentární starořecká "kalkulačka", možná nejstarší příklad zařízení s převodovkou, vyvolával tisíce otázek. 

Mechanismus Antikythera je nyní umístěn v Národním archeologickém muzeu v Aténách.

Historie mechanismu Antikythera

Ručně poháněný mechanismus Antikythera má dlouhou historii. V roce 1900 objevil řecký potápěč s houbami jménem Elias Stadiatis vrak starověké nákladní lodi u pobřeží ostrova Antikythera v Řecku. Spolu s dalšími potápěči získal z lodi všechny druhy artefaktů. 82 přežívajících fragmentů zařízení bylo původně uloženo v dřevěné krabici zhruba velikosti krabičky od bot, s číselníky na vnější straně, která obsahovala uvnitř složitou sestavu ozubených kol.

O rok později studoval archeolog Valerios Stais to, o čem si myslel, že je to jen kousek skály získaný z vraku lodi, ale všiml si, že je v něm zabudováno ozubené kolo. Ukázalo se, že jde o starodávné mechanické zařízení.  

Spekulace a domněnky původu mechanismu

Od té doby se ve své podstatě o funkčnosti a účelu mechanismu jen spekupovalo. Obyčejný člověk zná podobný mechanismus pouza tak z hodinek. A všichni víme, jak jemná a složité zařízení chronograf je. Na řadu tak samozřejmě přišly všelijaké konspirační teorie o Atlantidě, mimozemštaněch lidí z budoucnosti, co předali znalosti Řekům a jiné nesmysly. 

Ani se nedivím, že jsou lidé tímto velice komplexním a sofistikovaným mechanismem fasinovaní. Obyčejný člověk zná podobný mechanismus pouza tak z hodinek. A všichni víme, jak jemná a složité zařízení chronograf je. A vůbec si nedokážeme představit, jak někdo bez znalosti dnešní technologie dokázal něco takového vůbec vyrobit, natož sestavit.

Samotná existence mechanismu nabízí silné důkazy o tom, že taková technologie existovala již v letech 150–100 př. N. L., Ale znalosti byly následně ztraceny. Podobné složité mechanické stroje se stejnou složitostí se objevily až v 18. století.

I když byl tento mechanismus nalezen na římské nákladní lodi, historici se domnívají, že má řecký původ, pravděpodobně z ostrova Rhodos, který byl známý působivými ukázkami strojírenství.

Nyní interdisciplinární tým University College London (UCL) přišel s výpočtovým modelem, který odhaluje oslnivou ukázku starořeckého kosmu. 

Rozluštění převodů starodávného mechanismu Antikythera

Vyčištění zařízení trvalo desetiletí. V roce 1951 začal britský historik jménem Derek J. de Solla Price zkoumat teoretické fungování zařízení. Na základě rentgenových a gama paprskových fotografií fragmentů publikoval Price a fyzik Charalampos Karakalos v roce 1959 70stránkový dokument v Transaction of the American Philosophical Society. Na základě těchto snímků Price předpokládal, že mechanismus byl použit k výpočtu pohybů hvězd a planet. 

Od padesátých let minulého století, tedy víme, že se jedná o první známý analogový počítač.

V roce 2002 se Michael Wright, tehdejší kurátor strojírenství ve Vědeckém muzeu v Londýně, dostal na titulní stránky nových, podrobnějších rentgenových snímků zařízení pořízených pomocí lineární tomografie - což znamená, že se zaostřují pouze prvky v konkrétní vrstvě, umožňující bližší proskoumání přesného umístění každé z vrstev. 

Wrightova bližší analýza odhalila pevné centrální ozubené kolo v hlavním kole mechanismu, kolem kterého se mohly otáčet další pohybující se převody. Došel k závěru, že zařízení bylo speciálně navrženo tak, aby modelovalo „epicyklický“ pohyb Země a do té doby známých planet, v souladu se starořeckou představou, že nebeská tělesa se pohybují v kruhových vzorech nazývaných epicykly. To byl před Koperníkem, takže se věřilo, že pevný bod, kolem kterého se pohybovali, je Země.

Tým v současné době postavi repliku mechanismu ponmocí moderních technologií. Oříškem bude postavit jej pomocí soudobých technologií, které měli starověcí badalelé a technici tehdy k dispozici.

Mechanismus Antikythera - už konečně víme, jak fungoval.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!