Svět bez peněz: Japonský miliardář chce natočit film, jak by takový svět vypadal.


Dokážete si vůbec představit svět bez peněz? Já upřímně řečeno v detailu ani moc ne. Dříve jsem i napsal článek na toto téma Peníze tu nejsou. Jsme na "penězích závislí až na hodnotové úrovni natolik, že je spojujeme až se štěstím a životním naplněním. Takže, jak by asi vypadal takový svět bez peněz? Japonský miliardář Yusaku Maezawa plánujer takový svět představit ve svém plánovaném filmu.


Myšlenka světa bez peněz není nic zásadně nového, nicméně je hodně radikální. 



Kdo je Yusaku Maezawa

Yusaku Maezawa je japonský miliardář, podnikatel a sběratel umění. V roce 1998 založil Start Today a v roce 2004 spustil internetový obchod s módou Zozotown, který je nyní největší v Japonsku. Nejnověji Maezawa v roce 2018 představila oděvní značku ZOZO na míru a systém domácího měření ZOZOSUIT. Je také prvním japonským civilistou, kterou navštívil ISS mezinárodní vesmírnou stanici, kde v rozhovoru pro TASS.COM (ruská tisková agentura) řekl, že po své budoucí cestě na Měsíc plánuje natočit film o ‚světě bez peněz‘.


"Chci natáčet filmy o světě bez peněz. Mé vysvětlení není dobré, takže lidé nemohou pochopit, co si představuji, takže možná potřebuji film, abych tyto věci pochopil," (Yusaku Maezawa)



Plány Maezawa na film o světě bez peněz

"V roce 2023 pojedu na let na Měsíc..., znovu pojedu do vesmíru a možná  potom," odpověděl Maezawa na otázku, kdy by se měl jeho film očekávat na obrazovkách. V roce 2025 nebo 2026  by se tento jeho smímek měl objevit.

Maezawa v rozhovoru s ruským kosmonautem Alexandrem Misurkinem řekl, že film poslouží k vyjádření myšlenky, jak se zbavit peněz.

"Jistě, peníze z našeho světa zmizí. Dokážeme si to představit," prohlásil Maezawa.


"Peníze nás nedělají šťastnými. Peníze nás činí nešťastnými. Peníze nám pomáhají bojovat s lidmi, mezi sebou navzájem." (Yusaku Maezawa)



"Myslím, a vy si myslíte, že by svět měl být lepší a peníze jsou nepřítelem lidí, takže peníze by také měly zmizet," pokračoval. "A pokud zmizí peníze, možná zmizí také všechny druhy válek a všechen zločin [je] způsoben penězi. Takže peníze zmizí z tohoto světa a každý [druh] zločinu také zmizí. Myslím si."

"Představuji si, že ve světě bez peněz budou lidé pracovat pro lidi," řekl japonský miliardář. "Téměř každý teď bohužel pracuje pro peníze, ale ve světě bez peněz budou lidé pracovat pro lidi."

Misurkin, Maezawa a Hirano byli na ISS od 8. prosince a  ráno 20. prosince 2021 sestupový modul Sojuzu MS-20 úspěšně přistál v Kazachstánu.

 Připomenu zde možná na konec i Projekt Venus. 

Projekt Venus

Za Projektem Venus (v anglickém originále The Venus Project) stojí organizace, kterou založil americký multidisciplinární vědec a, filozof, architekt, designér, sociální inženýr, pedagog Jacque Fresco (zemřel v jeho 101 letech v roce 2017)  s cílem vylepšit společenské uspořádání pomocí tzv. ekonomiky založené na zdrojích (Resource Based Economy). Systém ekonomiky založené na zdrojích se snaží propojit dlouhodobě samostatně udržitelná města s dlouhodobě udržitelnými hodnotami, energetickou efektivností, kolektivními farmami, s řízeným využíváním obnovitelných přírodních zdrojů a vyspělou automatizací a robotizací. Ve Frescovo světě peníze nehrají promární roli, téměř žádnou.

Co si o světě bez peněz myslíte vy?


____
Zdroj: https://tass.com/science/1382773?utm_source=scientiststudy.com&utm_medium=referral&utm_campaign=scientiststudy.com&utm_referrer=scientiststudy.com


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!