42+ Ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (III.)


Každý zná lovebrandy jako je AppleTesla nebo Harley Davidson. I ve fimech a seriálech se objevují korporace, které  dělají děsivé experimenty, ovládají celé vesmíry a ničí planety. I firmy z růných  sci-fi filmů a seriálů mají své publikum a obdivovatele.

S hrdiny se do filmů a seriálů dostaly i neexistující značky a firmy. Pokud máte oblíbený sci-fi seriál nebo film, určitě si vybavíte i korporaci, která se ve filmu objeví. 

Zde jsem dal dohromady seznam mých 42+ (proč 42, to si každý odpovězte sám) oblíbených seriálů a filmů, ve kterých se vyskytují ty nejděsivější  korporace a značky. Toto je třetí díl.


42+ nejděsivějších ďábelských korporací ze sci-fi filmů a seriálů (III.)


InGen (International Genetics Incorporated)



A jsme konečně u dinosaurů a u filmů Jurského parku. Korporace InGen, ( nazývaná International Genetic Technologies, The InGen korporace nebo jen InGen), je bioinženýrská start-up společnost založená Johnem Hammondem. Její slogan je "We make your future" (Vytváříme vaši budoucnost) Tato společnost provádí výzkum za účelem obnovy vyhynulých zvířat s cílem klonovat tyto tvory a vystavit je v zábavním parku zvaném Jurský park.

Společnost byla založena v roce 1975. Začátkem 80. let Dr. John Parker Hammond „snil“ o myšlence klonovat dinosaury ze zachované DNA ve zkamenělé jantaru. John Hammond zřídil výzkumnou skupinu, včetně bezpáteřního Dr. Wu, aby uskutečnil tento sen (možná pod názvem „Hammond Foundation“). V roce 1986 se jim podařilo naklonovat prehistorické zvíře.

V roce 1985 se Hammondovi podařilo přilákat dostatek investorů, aby založili celou společnost International Genetic Technologies, Inc. (InGen), která se věnuje klonování vyhynulého života. Jejím posláním je být předním světovým výzkumníkem špičkových genetických a biologických věd a technologií.


Stark Industries



Společnost Stark Industries je jednou z firem MARVEL světa ze série filmů IronMan (2008). Korporaci založil Howard Stark na počátku dvacátého století, velký průkopník v různých typech technologií a neustále pomáhající ozbrojeným silám Spojených států s různými a inovativními zbraněmi a pomáhal vládě vytvořit sérum super vojáka. 

O několik let později vytvořil Arc Reactor spolu s Antonem Vankem, zdrojem, který poskytoval bezplatnou, čistou a efektivní energii pro hlavní závod společnosti Stark Industries. V 80. letech vyvinuli hlídací drony, některé z nich později získal S.W.O.R.D. .

Po smrti Howarda Starka v roce 1991, za kterou stála HYDRA, společnost zdědil jeho syn Tony Stark. "Poručníkem" byl Obadiah Stane. Ačkoli byl Stane jmenován dočasným generálním ředitelem bezprostředně po Howardově smrti, Stal se Tony Stark silnou osobností Stark korporace. 

O několik let později byl Tony Stark unesen  skupinou Deset prstenů v Afghánistánu a v zajetí vyvinul brnění poháněné miniaturizovaným obloukovým reaktorem, aby unikl zajetí. Po svém návratu do Malibu se rozhodl, že společnost již nebude vyrábět zbraně, protože zjistil, že jeho únosci nyní vlastní nelegální zbraně a technologie Starka.

Stark obnovil Stark Expo a byl napaden synem Antona Vanka Ivana, který si myslel, že Howard Stark je odpovědný za Antonovu bídu a smrt svého otce, Tonny Stark jmenoval Pepper Potts do vedení Stark Industries.

Stark Industries má i svou centrálu v Stark Tower, která byla poháněna novým prototypem Arc Reactor uvnitř věže. 


Cyberdyne Systems



A jsme i u filmu Terminátor (1884). Společnost Cyberdyne Systems původně fungovala jako výrobní společnost na adrese El Camino Real 18144 , Sunnyvale v Kalifornii, USA. Společnost byla založena počátkem 80. let a jejími produkty byly pravděpodobně počítače nebo procesory, stejně jako nějaký výrobce menších dílů pro větší výrobce high-tech zařízení. Od roku 1984 vlastnila tato malá firma i vlastní továrnu.

Terminátor T-800, který byl vyslán z budoucnosti a byl určen k zabíjení lidí, byl rozdrcen v jednom z hydraulických lisů v továrně Cyberdyne. Společnost tedy získala trosky stroje, včetně čipu CPU a paže. A tam vše ďábelské s apokalypsou světa, kdy svět ovládli stroje, začlo.

Za veškerou skázou stála právě snaha Cyberdyne o ovládnutí nové technologie. I když se změnil žetězec událostí, skáze lidstva nikdo nezabránil. Osudný den (The Judgement Day) stejně nastal.


SkyNet



Skynet je potomkem Cyberdyne Systems z následujících filmů o Terminátorovi, stejně jako další podoba Genisys je první automatizovaná obranná síť na světě, která zpracovává informace na devadesáti teraflopech. Je to řídící síla za všemi bojovými jednotkami. Shromažďuje data z bojových jednotek, vyvíjí taktiku a koordinuje útoky. Skynet má kontrolu nad vším, co obsahuje procesor Cyberdyne Systems. 

Pomocí plánů, návrhů a testovacích modelů vytvořených společností Cyberdyne Systems dokázal Skynet vyrábět bojové jednotky ve svých rozsáhlých automatizovaných továrnách, příležitostně je aktualizovat nebo vyrábět pokročilejší modely.

SkyNet nebo Titan je vysoce pokročilý počítačový systém s umělou inteligencí. Jakmile si uvědomil sám sebe, viděl lidstvo jako hrozbu pro svou existenci kvůli pokusům vědců z Cyberdyne deaktivovat jej, jakmile získal sebeuvědomění. 

Rozohdnutí bylo jediné - zničit hrozbu, zničit lidstvo.  Tady tedy umělá inteligence pracuje bez základních tří zákonů robotiky Isaaca Assimova.

Proto se Skynet rozhodl spustit jaderný holocaust: "Soudný den". Později by vedlo válku proti lidstvu tím, že by vyvinulo a rozmístilo armádu Hunter-Killers a Terminatorů. Přeživší vytvořili skupinu nazvanou „Odpor“ (Resistence) pod vedením Johna Connora.

Děsiné na této "korporaci" je, že k fungování nepotřebuje lidi. Skynet také vyvinul technologii cestování v čase a poslal do minulosti řadu infiltrátorů, aby prováděli různé úkoly, jako je zabíjení konkrétních cílů, jako jsou vůdci odporu, dříve, než se dostanou k moci, zajištění jeho vlastní tvorby a pomoc při vytváření dalších Terminátorů ( zejména v továrnách na coltan), stavební stroje a zřízení bezpečných zón.


Willy Wonka's



Britsko-americký fantistický film Karlík a továrna na čokoládu (2005), režírovaný Timem Burtonem a napsaný Johnem Augustem, je založený na stejnojmenném britském románu Roalda Dahla z roku 1964. Ve filmu je i Johnny Depp právě jako jako Willy Wonka. Děj sleduje Charlieho, když vyhrává soutěž spolu se čtyřmi dalšími dětmi, a vede ho Wonka na prohlídce své továrny na čokoládu.

Proč jsem zařadil tuto firmu jako děsovou? Zaprvé proto, že propaguje největší legálně propagovanou drobu na světě a tou je  cukr.  Za druhé proto, že je také skutečná. Společnost Willy Wonka Candy Company, známá také jako Wonka Candy Company nebo Wonka, je cukrovinková cukrovinka od společnosti Nestlé, dříve vlastněná společností Sunmark do roku 1988. Společnost je inspirována románem Karlík a továrna na čokoládu, který byl uveden do kin v roce 1971 a následně v roce 2005. 


Omni Consumer Products



Omni Consumer Products (OCP) se objevila ve filmech RoboCop (1987), RoboCop2 (1990). Byla to americká megakorporace se sídlem v Detroitu, která mezi svými občany vytvořila produkty pro téměř každou spotřebitelskou potřebu a podnikla snahy, které se obvykle považují za neziskové, a dokonce měla plány na výrobu celého města, které by mělo být zachováno. výhradně společností.

To děsivé na OCP je, že jejich výrobky sahaly od spotřebního zboží až po vojenské zbraně a soukromé kosmické lety. V minulosti OCP hazardoval na trzích, které byly tradičně považovány za neziskové, jako jsou nemocnice, věznice a průzkum vesmíru.

OCP usilovala o úplnou privatizaci Detroitu v Michiganu na společnost Delta City, vyráběnou obec spravovanou korporatokracií, s plně privatizovanými službami - jako je policie - a s obyvateli vykonávajícím jejich zastupující občanství prostřednictvím nákupu akcií akcií OCP. Sloužily také jako součást vojensko-průmyslového komplexu; podle výkonného ředitele OCP Dicka Jonese: „Jsme prakticky armáda.“

Jako náhradu (a jako způsob, jak to privatizovat), OCP zamýšlel něco vrátit městu a sdílel smlouvu na provozování místních donucovacích orgánů. Mezi jejich projekty patřily ED-209, RoboCop a RoboCop2. OCP vlastnil a provozoval privatizované policejní oddělení v Detroitu a bylo známo, že pro dosažení svých cílů tajně spolupracovalo s kriminálníky. Pobočka Omni Consumer Security Concepts tedy v zásadě poskytovala řešení problému, který vlastně sama zapříčinila.

Vedlo toho uvedla nepřímo OCP ve filmu RoboCop2 na trh i drogu NUKE (v překladu atomovka). Cain: "Na každou  náladu máme nějakou nálož!" s odkazem na své různé verze Nuke. Nuke byla vysoce návyková a nejpříjemnější narkotika, kterou vyrobil drogový magnát a vůdce kultu Cain okolo této drogy.


Wayne Enterprises



Do tohoto seznamu patří i korporace Bruce Wayna a neexistující megacity Gotham (které btw. má i vlastní seriál). Wayne Enterprises (dříve WayneCorp) je korporace ve vesmíru DC Universe, tedy filmy Batmana, které se ale objevují ve filmovém zpracování již od 60. let minulého století. Samotný komiks je z 30. let. 

Wayne Enterprises vlastní miliardář Bruce Wayne a provozuje ho jeho obchodní manažer Lucius Fox. To bylo založeno obchodními předky rodiny Wayne v 17. století jako obchodní dům. To se změnilo a postupně rostlo, když bylo oficiálně postaveno v 19. století, kdy Alan Wayne, dědic Solomon Wayne, založil Wayne Shipping a Wayne Chemical. Spolu s Wayne Manufacturing, která přišla později, podpořila průmyslová revoluce společnost Wayne Enterprises, aby se stala významnou elektrárnou. Aktivity Wayne Enterprices sahají ale i do farmacie, dopravy, realit, atd. 

Kromě zajištění příjmu pro Bruce Wayna pomáhají různé aktivity organizace usnadňovat jeho aktivity Batmana v Gotham City.



ENCOM



ENCOM je americká nadnárodní korporace pro výpočetní techniku, která vyvinula mnoho důležitých programů a technologií, jako je digitalizační hardware a software, MCP a Tron (málokdo ví, že TRON je původně jen software). 

Doopravdy se mi remake filmu TRON (1989) TRON Legacy (2010) s fantastickou hudbou (soundtrack Tron Legacy zde) od zaniklých  Duft Punk moc líbí, ale i tak je upřímně původní film Tron pro mě stále nepřekonaným nadčasovým filmem.

V 80. letech se ENCOM zaměřoval hlavně na obranné systémy, ale rychle se začal více zaměřovat na videohry po úžasném úspěchu a ziscích produkovaných hrami jako Space Paranoids a Light Cycles. Společnost má sídlo v Center City.

Z virtuálního světa: Brzy poté, co Flynn představil novou videohru s názvem „TRON“, kterou doprovázela úspěšná řada hraček, společnosti TRON a Space Paranoids se staly nejprodávanějšími videohrami v historii.


Dharma Initiative



Dhrama Initiavite se objevila v seriálu LOST (Ztracení) (2004 - 2010).  Logo v různých mutacích (celkem jsem jich napočítal 24) se vyskytuje napříč celým seriálem.

DHARMA Iniciative (Department of Heuristics And Research on Material Applications Initiative) je záhadný výzkumný projekt s výzkumnými stanicemi po celém ostrově, kde se seriál Lost odehrává. Největším zdrojem informací je orientační film nalezený ve stanici „Swan“ a ARG The LOST Experience.

DHRAMA Iniciativu údajně založili v roce 1970 Gerald a Karen DeGroot, dva postgraduální studenti na University of Michigan. Tuto iniciativu finančně podporuje (nebo již byl) záhadný dánský průmyslník a výrobce zbraní Alvar Hanso a jeho nadace Hanso. Údajným účelem této iniciativy bylo vytvořit „velkou společnou oblast výzkumu, kde mohou vědci a myslitelé z celého světa provádět studie o meteorologii, psychologii, parapsychologii, zoologii, elektromagnetismu a utopických společenských vědách“.

Video ze Srí Lanky odhalilo, že Dharma byla součástí projektu týkajícího se Valenzettiho rovnice, ale podrobnosti jsou nejasné. Jde o násleujicí: Počet let, které do nějaké katastrofy zbývají, vyjadřuje číselná řada 4 8 15 16 23 42. Přesné datum další katastrofy ale není znám (může ale nemusí to být například 4.8. 2342 atd.), je však řečeno, že čím více se budou tato čísla v běžném životě lidí objevovat, tím je katastrofa blíže.


CHOAM - Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles



Tento šílený název CHOAM je ze ságy Duna (1984).  Uvidíme co přinese letošní remake Dune (2021). Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles nebo CHOAM v podstatě řídí všechny ekonomické záležitosti napříč vesmírem, i když se spoléhá na vesmírnou gildu pro dopravu kvůli monopolu gildy na nadsvětelné cestování.

CHOAM se dotkl téměř všech produktů, které bude Gilda přepravovat, od uměleckých forem po technologie a samozřejmě drogy melanže.

Mnoho dvorů je na na zisku CHOAM závislá a obrovská část z nich je závislá na samotné droze melanži.

Vedení CHOAM a správní rada jsou řízeny padišáhským císařem a shromážděním šlechtických rodů známých jako Landsraad (s tichým společníkem Vesmírný cech a Bene Gesserit). Díky své kontrole meziplanetárního obchodu je CHOAM největším jediným zdrojem bohatství ve Staré říši; jako takový je vliv v CHOAM ústředním cílem politického manévrování. Každý šlechtický dvůr se v rámci této přidělené moci nahrabal z pokladny společnosti co se dalo. 

Vlajka CHOAM je žlutá, s kruhem blazonovaná, napůl červená a napůl černá.


LexCorp



LexCorp Industries (nebo jednoduše LexCorp) je společnost, kterou založil nemilosrdný finanční génius Alexander Luthor st., spadá tedy do světa filmů Batman.

 Který ji řídil od svého vzniku po více než dvě desetiletí, až do své smrti v roce 2000, kdy byla společnost zděděna jeho ještě větší geniální syn Lex Luthor, který se oficiálně ujal funkce generálního ředitele krátce po 16 letech.

Pod kontrolou mladšího Luthora se Lexcorp stal světovou premiérovou společností v oblasti technologických inovací v oblasti špičkových technologií, která finančně vzkvétala téměř dvě desetiletí, až do odhalení Lexových superkriminálních aktivit Lois Lane, což vedlo k jeho následnému sesazení a uvěznění.

Navzdory tomu, že po svém útěku z Arkham Asylum ještě nezískal kontrolu nad společností LexCorp Industries, měl Lex stále zdánlivě dost peněz na účtech na moři, aby se pohodlně stáhl na soukromou jachtu se skupinou ženských strážců. Současný stav společnosti zůstává neznámý.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Ti za Tvůj názor k tomuto článku v komentáři!